BiH
0

Sarajevo: Počeo trodnevni seminar o evropskim integracijama za državne službenike

FENA
Vjerujem da ćemo u ovoj godini uspješno završiti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju, a siguran sam da je sljedeća runda naš ulazak u Partnerstvo za mir, i to je onaj prvi korak na dugom putu da postanemo ravnopravan član Evropske unije, kazao je direktor Agencije za državnu službu BiH (ADSBiH) Jakob Finci otvarajući danas u Sarajevu trodnevni seminar posvećen pripremama bh. visokih državnih službenika za pristup evropskim integracijama.

Organizator projekta obuke državnih službenika u BiH je ADSBiH. Finansijer je Evropska komisija u BiH, a implementator Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).

U pozdravnom govoru predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u organima i institucijama u BiH Finci je podsjetio da je BiH za prvi krug razgovora o stabilizaciji i pridruživanju dobila visoke ocjene «jer je bila dobro pripremljena», te da je i ovaj seminar i organizovan radi dobre pripreme za sve oblasti s obzirom na to da će pregovori trajati do kraja godine.

«Nužno je da se dobro pripremimo. A da bismo se dobro pripremili, moramo znati sve neophodno o Evropskoj uniji, kako bismo mogli s njom razgovarati na ravnopravnopravnoj osnovi», kazao je direktor ADSBiH.

Direktor Direkcije za evropske integracije (DEI) Osman Topčagić naglasio je danas kako će se «sve više i više uspostavljati direktne veze naših institucija s odgovarajućim partnerima u Evropskoj komisiji i evropskim strukturama», te da je radi kvaliteta tih dijaloga potrebno ovladati odgovarajućim znanjem.

Upitan o tome gdje je BiH trenutno u odnosu na evrointegracije, Topčagić je u izjavi za Fenu podsjetio da su krajem prošle godine otvoreni pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, što je početna faza u ugovornim odnosima BiH s EU.

«Bitno je da smo dio tog procesa i da u tome dobro napredujemo. Koliko smo daleko zavisi i od brzine kojom radimo reforme i od sposobnosti EU da prima nove države kandidate. I to je nešto što sve više dolazi do izražaja», kazao je Topčagić.

Učesnicima seminara obratili su se i šef ekonomskog i političkog odjela Delegacije EK-a u BiH Renzo Daviddi te zamjenik rezidentnog predstavnika UNDPBiH Stefan Priesner, koji su podržali nastojanja BiH na putu u evrointegracije.

Za utorak i srijedu učesnicima seminara ponuđene su teme o iskustvu Slovenije u procesima tranzicije i priključivanja, pretprijemnom iskustvu Hrvatske, kao i socijalnom i ekonomskom uticaju koji proizilazi iz priključenja Evropskoj uniji.