BiH
0

Sarajevo: Počeo sastanak UO PIC-a, u fokusu zastoj u ključnim reformama

FENA
Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) danas je kasno poslijepodne u rezidenciji Konak u Sarajevu počeo svoje dvodnevno zasjedanje.

Na sastanku će biti razmatrana aktuelna politička situacija u BiH, s posebnim akcentom na glavne reformske procese u zemlji.

Kako je najavljeno, PIC će se fokusirati na neusvajanje plana restrukturiranja policije, nepostizanje sporazuma o državnoj imovini, posljedice presude Međunarodnog suda pravde u predmetu BiH protiv Srbije i Crne Gore.

Bit će riječi i o razvoju situacije u vezi sa Srebrenicom, te saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

Upravni odbor PIC-a će se danas poslijepodne susresti sa članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Harisom Silajdžićem i Željkom Komšićem, te predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem.

Sastanak PIC-a se održava u vrijeme zastoja reformskog procesa koji se negativno odražava na implementaciju mira i ispunjavanje uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Novoimenovani visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak, koji ovu dužnost zvanično preuzima 2. jula, prisustvuje sastanku PIC-a.

Izjave za medije učesnika sastanka nisu planirane, a zaključke sa ovog dvodnevnog skupa saopćit će sutra visoki predstavnik za BiH i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling na konferenciji za medije u Sarajevu.