BiH
18

Sarajevo: Počeo dvodnevni sastanak Međunarodnog upravnog komiteta Dekade uključenja Roma

Piše: D. K.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Sarajevu je danas počeo 27. sastanak Međunarodnog upravnog komiteta Dekade uključenja Roma 2005-2015.

Ovaj dvodnevni sastanak otvorio je Damir Ljubić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH i nacionalni koordinator za rješavanje problema Roma u BiH za period 2013-2015. godina.

Ljubić je prisutne informisao o djelovanju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u vezi sa rješavanjem problema Roma, kao najbrojnije manjinske populacije u BiH.

Podsjetio je da BiH predsjedava Dekadom uključenja Roma od 1. jula 2014. do septembra 2015. godine.

"Svima nam je cilj da pomognemo romskoj populaciji u BiH u njihovom bržem socijalnom uključivanju i unapređenju njihovih životnih uvjeta", kazao je Ljubić.

Kako je rekao, Ministarstvo koristi sve domaće i međunarodne instrumente kako bi unaprijedilo ljudska prava svih građana BiH, posebno osjetljivih kategorija, kakve su nacionalne manjine, a naročito Romi.

"Najveći uspjeh postigli smo u stambenom zbrinjavanju Roma, gdje smo do sada ukupno uložili oko 10 miliona eura, računajući budžetska, sufinansirajuća sredstva implementatora, općina i drugih donatora. Projekti su realizovani ili je još u toku njihova realizacija u više od 60 općina, a ukupno je do sada izgrađeno ili rekonstruisano više od 600 stambenih jedinica i oko 400 romskih porodica bile su korisnici projekata infrastrukture", kazao je Ljubić.

Prema njegovim riječima, u toku je realizacija projekata iz 2013. godine i po IPA sredstvima, po kojima se predviđa da će biti izgrađeno ili rekonstruisano još dodatnih 150 stambenih jedinica.

Na planu zapošljavanja, a u skladu sa usvojenim Akcionim planom, do sada je kroz projekte zapošljavanja prošlo oko 300 Roma.

Ministar Ljubić je naveo da je značajan napredak učinjen na podizanju svijesti o važnosti zdravstvene zaštite u romskoj nacionalnoj manjini, imunizaciji romske djece i reproduktivnom zdravlju i materinstvu, na edukaciji romskog nevladinog sektora u lokalnim sredinama u ovoj oblasti, kao i na uvođenju mnogih romskih porodica u redovan sistem zdravstvene zaštite u BiH.

"Na planu obrazovanja, u skladu sa Revidiranim akcionim planom, napredak je postignut kod poduzimanja stimulativnih mjera i izdvajanju budžetskih sredstava na nižim nivoima vlasti za nabavku udžbenika i obezbjeđenju užine za romsku djecu uključenu u obrazovnih proces, te stipendiranju učenika i studenata romske nacionalnosti", poručio je Ljubić.

Ministarstvo redovno aplicira za IPA projekte kod Evropske komisije i odobren mu je IPA projekat od pet miliona eura, koji će uglavnom biti iskorišten u stambeno zbrinjavanje Roma.

Realizacija prve faze ovog projekta, u vrijednosti od 2,5 miliona eura, već je počela.

"BiH je opredijeljena da nastavi realizaciju svih planova i aktivnosti s ciljem poboljšanja uslova života romske populacije i bržeg integrisanja u društvo. Činimo sve kako bismo postigli što bolje rezultate u sklopu raspoloživih finansijskih sredstava", zaključio je Ljubić.

Na rješavanju problema Roma djeluje i Odbor za Rome pri Vijeću ministara BiH, koji je formiran 2002. godine kao savjetodavno i koordinirajuće tijelo.

"Mi implementiramo ono što se nalazi u Nacionalnoj strategiji za rješavanje problema Roma", izjavila je novinarima predsjedavajuća Odbora Indira Bajramović.

Smatra da bi se Nacionalni akcioni plan za stambeno zbrinjavanje, zdravstvenu zaštitu, zapošljavanje i obrazovanje Roma trebao "spustiti" na lokalni nivo.

"Vjerujemo da bi akcioni planovi više efekta imali na lokalnom nivou. Nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti vidjeti zaposlene i Rome koji će imati krov nad glavom, ali i da će veliki broj njih i njihove djece biti obuhvaćen sistemom zdravstvene zaštite", dodala je Bajramović.

Šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Jonathan Moore rekao je da u ovoj misiji na godišnjem nivou učestvuje oko desetak romskih praktikanata.

"Mislim da je posebno važno da se ova dekada nastavi i nakon septembra 2015. godine. Ovo su bitna pitanja i mi se njima bavimo u našoj misiji", dodao je Moore.

Dekadu uključenja Roma i njen cilj - socijalno-ekonomsko uključenje Roma u društvo podržava i Evropska unija (EU).

"EU je također razvila svoj okvir za integraciju Roma. Naš cilj je da se premosti jaz između romske populacije i lokalnog stanovništva kada je u pitanju zapošljavanje, zdravstvo i socijalna zaštita. Borba protiv diskriminacije i rasizma u onom dijelu koji se tiče romske populacije također mora biti jaka reakcija svake države", rekao je predstavnik Delegacije EU u BiH Asin Melvin.

Kako je naveo, u proširenju EU integracija romskog stanovništva smatra se apsolutnim prioritetom.

"EU je investirala više od šest miliona eura u projekte ovdje u BiH, a u toku su i dva projekta - jedan koji se tiče inkluzivnog obrazovanja, a drugi stambenog zbrinjavanja Roma", dodao je Melvin.