BiH
0

Sarajevo: Počeli susreti studenata teoloških fakulteta u BiH

FENA
Međureligijsko vijeće BiH i Fondacija Konrad Adenauer - Predstavništvo u BiH organizatori su desetih po redu susreta studenata teoloških fakulteta u BiH u posljednje tri godine, koji su počeli danas u Sarajevu.

Koordinatorica programa za mlade MRVBiH Božana Katava izjavila je Feni da je cilj ovog druženja da mladi teolozi, kroz upoznavanje načina studiranja na drugim fakultetima i međusobno upoznavanje ostvare bolju međusobnu saradnju kako bi ubuduće bolje sarađivali na terenu.

Katava kaže da je krajnji cilj ovog projekta, da se jednog dana na terenu, u istom gradu, imami, svećenici i sveštenici mogu povezivati i zajedno raditi.

  • Slaba komunikacija između fakulteta, posebno studenata, potakla nas je na organiziranje ovakvih susreta. Pokušavamo da oni prerastu u tradiciju, a osim tih susreta pokušavamo organizirati jednodnevne kolokvije, seminare i slično gdje studentima nudimo razne teme, kazala je ona.

Direktorica Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer Christina Krause kazala je da, slijedeći tradiciju Adenaura, prvog njemačkog kancelara nakon II svjetskog rata, Fondacija vjeruje da je za ostvarenje cilja stvaranje sigurnog svijeta važno spriječiti predrasude.

  • Međureligijski dijalog je naročito važan u BiH, ali i u kontekstu Istok-Zapad. Dijalog sa islamom je, na primjer, trenutno veoma važan u Njemačkoj i Evropskoj uniji, rekla je ona.

Krause ističe da je rad sa mladim teolozima veoma važan, "jer teško da igdje u svijetu imate zemlju gdje su teološki fakuteti sa tako velikom prošlošću tako blizu jedni drugima".

Navela je da će ovi mladi ljudi postati vjeroučitelji, imami, svećenici ili sveštenici, te se nada da će imati priliku da prenesu poruku međureligijskog dijaloga u svoje lokalne zajednice.

Prema planu ovih susreta, 30 studenata Fakulteta islamskih nauka, Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta iz Foče, Vrhbosanske katoličke i Franjevačke teologije obići će teološke fakultete sa sjedištem u Sarajevu i upoznati se o njihovom radu. Studenti će obići Begovu džamiju, Staru pravoslavnu crkvu, Katedralu i Aškenasku sinagogu.

Za danas popodne je planiran kolokvij o temi "Stvaranje svijeta - Izvještaj o stvaranju u jevrejskoj, kršćanskoj i islamskoj tradiciji".

Učesnici susreta će u subotu posjetiti Mostar i Tekiju na Buni, a za kraj mjeseca je planirana posjeta Foči da bi se upoznali sa radom Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sv. Vasilije Ostroški".