BiH
0

Sarajevo: Počela sjednica Doma naroda FBiH

FENA
U Sarajevu je danas s jednosatnim zakašnjenjem počela sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. U predloženom dnevnom redu su između ostalih tačaka dva zakona iz oblasti porezne politike - Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima i Prijedlog zakona o porezu na dohodak.

Primjena ovih zakona, ako budu usvojeni, treba da počne od 1. januara 2009. godine.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio ih je 10. januara. Tada je, na sugestiju poslanika, federalna Vlada odustala od predloženih dviju stopa poreza na plaće - od deset i 15 posto i prihvatila da stopa bude jedinstvena u FBiH i da iznosi deset posto.

U predloženom dnevnom redu Doma naroda su još Prijedlog zakona o Razvojnoj banci Federacije BiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o namještenicima u organima državne službe u Federaciji BiH.

Predviđeno je također izjašnjavanje delegata o nacrtima zakona koji se odnose na internu reviziju u javnom sektoru te na zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina u FBiH.