BiH
16

Sarajevo: Počela rekonstrukcija kanalizacione mreže u naselju Šip

Klix.ba
Na osnovu Sporazuma čiji su potpisnici KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o Sarajevo i Općina Centar, otpočela je aktivnost na izgradnji i rekonstrukciji kanalizacione mreže u ul. Dejzina Bikića naselje Šip.

Prema riječima  Benjamin Kardaša rukovodioca Službe za održavanje kanalizacione mreže  razlozi za ovom rekonstrukcijom  su česti problemi  izljevanja feklanih voda a ujedno i plavljenja zbog nefunkcionisanja postojeće kanalizacione mreže.

"Postojeći fekalni kanal je napravljen prije otprilike 40 godina i on je tada zadovoljavao potrebe stanovnika ove ulice, međutim ekspanzijom u  izgradnji objekata povećana je i produkcija otpadnih voda a problem je dodatno postao veći, što su se na ovu mrežu priključili oluci stambenih objekata. U tom slučaju postojeći kanal nije u mogućnosti svojim kapacitetom prihvatiti svu vodu i kao rezultat imamo plavljenja", istakao je Benjamin Kardaš.

Radi se o radovima čija  vrijednost iznosi 207.460 KM, a izvođač radova je KJKP ViK. Ovim Sporazumom je predviđena rekonstrukcija fekalnog kanala u ukupnoj dužini  od 152 m  profila cijevi 400mm i zacjevljenje potoka  u ukupnoj dužini  od 140 m profila cijevi 700 mm koji će se koristiti za priključenje kišne kanalizacije.

Ovom rekonstrukcijom kanalizacione mreže značajno će se promijeniti  situacija sa odvodnjom otpadnih voda spomenute ulice i time će se napraviti preduslovi za daljnju rekonstrukciju kanalizacione mreže uzvodno od mjesta  rekonstrukcije.