BiH
0

Sarajevo: Peticija za poštivanje temeljnih prava osoba s invaliditetom

FENA
U povodu 17. oktobra, koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan za smanjenje siromaštva, NVO altruista “Svjetlo” organiziralo je danas potpisivanje peticije za poštivanje temeljnih prava osoba s invaliditetom navedenih u članu 18. a Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom FBiH.

Potpisivanje peticije je organizirano na platou ispred sarajevske Katedrale.

Cilj potpisivanja peticije je animirati javnost da pruži podršku osobama s invaliditetom radi poštivanja temeljnih prava osoba s invaliditetom koja su zagarantirana u članu 18.a Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom u FBiH i uputiti poruku osobama koje obnašaju javne funkcije da želimo izgraditi odgovorni sistem vlasti koji poštuje zakone i uvažava potrebe i zahtjeve građana, kazao je za Fenu direktor NVO altruista “Svjetlo” Haris Čaušević.

On je naglasio da su osobe s invaliditetom jedna od najugroženijih grupa zajednice, a većini njih jedina primanja su upravo primanja koja ostvaruju na osnovu prava po navedenom zakonu.

“U Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom uvedeno je novo poglavlje pod nazivom “Temeljna prava osoba s invaliditetom” u okviru kojih se garantiraju i prava na: ličnu invalidninu, dodatak za njegu i pomoć od druge osobe, ortopedski dodatak”, kazao je Čaušević dodavši da je nakon žalbi koje su uputili roditelji osoba s mentalnom retardacijom provedena telefonska anketa kojom je anketirano 738 porodica osoba s mentalnom retardacijom na području Kantona Sarajevo.

Istraživanje je pokazalo da se nepoštuju temeljna prava osoba s invaliditetom zagarantirana navedenim Zakonom, a kao primjer Čaušević je naveo da je od 1. januara 2006. za 20 posto umanjena novčana naknada za osobe koje su ostvarile pravo na ličnu invalidninu i pravo na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe.

“Osobe koje su još 1. januara 2007. dobile rješenje da ostvaruju pravo na ličnu invalidninu i pravo na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe, a to im pravo teče od trenutka podnošenja zahtjeva, nisu dobili niti ijedan fening naknade do današnjeg dana”, kazao je Čaušević. Naglasio je da je veoma dug period koji protiče od predaje zahtjeva za ostvarivanje prava do pregleda stručne komisije i ocjenjivanja radne sposobnosti te donošenja rješenja.

“U prosjeku, po izjavama anketiranih, taj proces traje osam mjeseci, iako je Zakonom o upravnom postupku predviđeno da se predmetni zahtjev treba riješiti od 30 do 60 dana”, kazao je Čaušević.

Potpisana peticija bit će upućena federalnom nivou vlasti sljedeće sedmice.