BiH
0

Sarajevo: Otvorena rasprava u Domu naroda FBiH o setu fiskalnih zakona

FENA
Na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu otvorena je delegatska rasprava o setu reformskih fiskalnih zakona koje je predložila Federalna vlada, naglašavajući da od njihove buduće primjene očekuje sigurne efekte i stabilan sistem u oblastima na čiju regulaciju se odnose.

To su Nacrt zakona o porezu na dohotak, Nacrt zakona o porezu na dobit i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima u Federaciji.

Delegatima su ih u paketu obrazložili predstavnici Vlade, naglašavajući da između ostalog žele eliminirati šarenilo aktuelnih propisa u ovoj oblasti te činjenicu da se različite vrste dobiti fizičkih osoba naprimjer oporezuju s više od 50 različitih stopa u Federaciji.

Zakon o porezu na dohodak predviđa uvođenje dviju poreznih stopa, 10 posto na plaće do 600 KM, a 15 posto na plaće veće od tog iznosa.

Pritom je neoporezivi dio plaće ili 'osnovni lični odbitak' za sve obveznike 200 KM, a dodatni neoporezivi iznos može se dobiti na osnovu izdržavanih članova porodice. Ako obveznik izdržava nezaposlenog bračnog druga, kao i prvo dijete, dodatna olakšica je 0,5 posto od iznosa 'osnovnog ličnog odbitka', za drugo dijete 0,7 posto, za treće i svako naredno dijete 0,9 posto, a 0,3 posto ako obveznik izdražava invalidnu osobu ili još nekog člana u domaćinstvu.

Prihodi koji se u smislu ovog zakona ne smatraju dohotkom su oni na koje je već plaćen porez, kao dividende, mirovine, socijalne pomoći, dječiji dodatak i slično.

Za dividende koje se transferišu u inostranstvo stopa poreza iznosi pet posto.

Među prihodima na koje se ne plaća porez su prihodi ostvareni za vrijeme nezaposlenosti, invalidnine, naknade za tjelesna oštećenja, prihodi po osnovu naknada šteta zaposlenicima na osnovu posljedica nesreće na radu, prihodi po osnovu nagrada članovima Akademije nauka i umjetnosti i nagrada za tehničko-tehnološke inovacije, naknade osuđenim osobama za vrijeme odsluženja kazne, prihodi po osnovu stipendija učenika i studenata na redovnom školovanju, kao i njihovi prihodi ostvareni putem učeničkih i studentskih zadruga u toku jedne kalendarske godine do iznosa četiri prosječne plaće zaposlenih u FBiH i nagrade osvojene na takmičenjima u okviru obrazovnog sistema te naknade plaća isplaćene osobama za vrijeme trajanja prekida posla za koji zaposlenik nije kriv i prihodi po osnovu kamate na štednju i na državne obveznice.

Nacrtom Zakona o porezu na dobit predviđeno je smanjenje sadašnje porezne stope od 30 posto na 10 posto te ukidanje sadašnjih olakšica, ali i uvođenje novih, i to za izvozne firme i za privredne subjekte koji za pet godina investiraju više od 20 miliona KM.

Prijedlogom izmjena Zakona o doprinosima, trećim zakonskim projektom iz ovog seta, predviđeno je smanjenje zbirne stope iz plaće za doprinose sa sadašnjih 32 posto na 31 posto.

Doprinos za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) bit će 17 posto, za zdravstveno osiguranje 12,5, a za nezaposlene 1,5 posto.

Ministar finansija i ujedno zamjenik federalnog premijera Vjekolsv Bevanda pozvao je delegate federalnog Doma naroda da danas podrže predložene zakone kao što su nedavno učinile njihove kolege iz Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Delegatska rasprava je u toku.