BiH
0

Sarajevo otvara ured za energetsku efikasnost

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Sarajevo će naredne sedmice dobiti ured za energetsku efikasnost i time postati prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je otvorio ovaj ured.

Aktivnosti ureda za energetsku efikasnost definirane su Akcionim planom energetski održivog razvoja grada (Sustainable Energy Action Plan - SEAP) koji je usvojilo Gradsko vijeće u julu 2011. godine, saopćeno je iz Pres-službe Grada Sarajeva.

Ured će pratiti i proučavati stanje u oblasti zgradarstva, javnog transporta i javne rasvjete u gradu Sarajevu, raditi na izradi analitičkih, informativnih i drugih materijala o stanju i problemima u oblasti racionalnog korištenja energije i predlagati rješenja za utvrđivanje politike i mjera u ovoj oblasti, raditi na uspostavljanju sistema kontinuiranog praćenja potrošnje energije i energenata u javnim objektima.

Ured će učestvovati i u izradi odluka i drugih propisa i provedbenih akata radi povećanja energetske efikasnosti u objektima javne namjene, inicirati pripremu projekata za apliciranje u EU fondovima, te besplatno savjetovati građane Sarajeva o mjerama energetske efikasnosti.