BiH
0

Sarajevo: Opština Centar podržala Hafovu izložbu

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević posjetio je 21. juna 2011. godine izložbu ciklusa karikaturalnih portreta pod nazivom ''Sarajlije'' autora Alije Hafizovića Hafa u Umjetničkoj galeriji BiH, kojom je ovaj renomirani kulturni djelatnik obilježio 45 godina umjetničkog rada.

Kako je Općina Centar bila jedan od pokrovitelja izložbe, autor se želio zahvaliti na podršci kod organizovanja izložbe te Kovačeviću prezentirati svoju ovogodišnju postavku. Alija Hafizović Haf je sa svojim gostom obišao cijelu postavku i za gotovo svaku karikaturu imao je posebnu priču.

"Tokom mog rada na tadašnjoj Televiziji Sarajevo kao voditelj kviza „Sedam“ 1975. godine, predloženo mi je da nacrtam karikature svojih gostiju, što se pokazalo kao dobra ideja", objasnio je Hafizović i dodao da je u tom periodu nacrtao 70 portreta naših sugrađana - poznatih kulturnih i javnih radnika, umjetnika, političara, muzičara, sportista...među kojima su Mirza Delibašić, Mersad Berber, Duško Trifunović, Katarina Kocka, Safet Pašalić, Jan Beran, Emerik Blum, Džemal Bijedić, Zdravko Čolić, Rejhan Demirdžić, Vojo Dimitrijević, Safet Isović, Kemal Monteno, članovi benda ''Bijelo dugme''. Posebno mjesto u galeriji zauzima karikaturalni portret našeg nobelovca Ive Andrića, koji je neposredno pred posljednji rat prenesen iz prostorija tadašnje Samoupravne interesne zajednice za kulturu Sarajeva, u antikvarnu knjižaru Vijećnice, koju je vodila Biljana Jandrić, zahvaljujući kojoj je taj portret sačuvan.

Slaven Kovačević je nakon obilaska galerije kazao da pod njegovim predsjedavanjem Vijećem, Općina Centar posvećuje sve više pažnje i izdvaja finansijska sredstva za projekte kulture i sporta, u skladu sa realnim mogućnostima. -Posebno se zalažem za sistemsko uređenje kulture i sporta, kako bi institucije svih nivoa vlasti na organiziran način posvetile pažnju brizi o kulturi i sportu, veoma značajnim segmentima društvenog života, te na taj način stvorili neophodne uvjete za rad kulturnih i sportskih stvaralaca– istakao je Kovačević.

Alija Hafizović Haf se tokom svoje bogate umjetničke karijere bavio novinarstvom, karikaturom, grafičkim dizajnom, slikarstvom i pjevanjem. Bio je redatelj nekoliko kazališnih dijela, pisac priča i humoreski, radiodrama i televizijskih drama. Od 1973. izlagao je na 31 samostalnoj i 25 kolektivnih izložbi. Izložba karikatura ''Sarajlije'' jedna je od tri izložbe kojima će poznati umjetnik obilježiti svoj jubilej. Nakon ove izložbe karikatura, u septembru je planirano u prostorijama galerije ''Collegium Artisticum'' otvaranje velike retrospektivne izložbe, a na proljeće naredne godine i treća izložba. Svi zainteresovani izložbu u Umjetničkoj galeriji BiH mogu pogledati do 29. juna od 10 do 18 sati, a ulaz je besplatan.