BiH
0

Sarajevo: Okončani protesti građana, nije bilo incidenata

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Nekoliko stotina građana okupilo se danas na mirnim protestima ispred sarajevske Katedrale izražavajući nezadovoljstvo odnosom aktuelnih vlasti prema problemima građana. Današnje okupljanje u 13.00 sati je proizvod spontanog internetskog dogovora forumaša internet portala Sarajevo-x.com.

Nakon što su se danas u 13.00 sati okupili na protestima ispred sarajevske Katedrale, nekoliko stotina građana krenulo je u mirnu šetnju gradom. Saobraćaj je na glavnim gradskim saobraćajnicama od Vječne vatre do Marijin Dvora, te od Marijin dvora do Baščaršije bio kratko zaustavljen.

“Mi ne govorimo jezikom ulice. Mi smo djeca ovoga grada, ove zemlje. Rekli su nam da ne možemo ništa promjeniti, a mi smo na minus 10 došli jer mislimo svojom glavom. Došli smo jer vidimo da se može bolje”, izjavio je obraćajući se prisutnima jedan od učesnika protesta.

Protestnici poručuju kako razumiju politički sistem ove zemlje i znaju ko je pobijedio na izborima, te da znaju da ne trebaju čekati četiri godine da bi izrazili svoje nezadovoljstvo.

“Došlo je vrijeme u kojem građani postaju neizbježan subjekt političkog protesta, nepotkupljivi sudija. Došlo je naše vrijeme”, poručili su učesnici uz uzvike “dolje vlada”.

Forumaši su u pozivu na današnje okupljanje naveli da mirnom, ali ne i tihom šetnjom, žele pokazati da nisu divljaci, rulja ili gomila maloljetnih povodljivih delikvenata, već građani, koji su digli glas protiv onih koji ovaj Grad brukaju.

Građani, uglavnom mladi, zvižducima i uzvikivanjem parola izrazili su nezadovoljstvo radom aktuelnih vlasti i njihovim odnosom prema problemima građana.

Posebno "glasni" bili su kod lokaliteta gdje su smještene zgrade Predsjedništva BiH, Vlade Kantona Sarajevo, te institucija BiH. "Hoćemo ostavke", "izlazite vani" i "dolje vlada", bile su neke su od parola protestnika.

Protesti su prošli mirno, bez incidenata, te uz veliko prisustvo policije, posebno u blizini spomenutih institucija vlasti.

Pogledajte fotogaleriju sa subotnjih protesta. Pogledajte video snimak subotnjih protesta.