BiH
0

Sarajevo: Određeni pregovarački timovi za usaglašavanje zakonskog teksta

Sarajevo-x.com
Današnji sastanak premijera FBiH dr. Nedžada Brankovića i resornog federalnog ministra Zahida Crnkića sa predstavnicima boračkih udruga bio je posvećen dogovoru o metodologiji rada kojom će se doći do usaglašenog teksta zakona “Jedan zakon –jedan fond” .

Dogovoreno je da u pregovarački tim boračkih populacija uđu po četiri predstavnika udruga proisteklih iz HVO-komponente i Armije BiH. Do petka naredne sedmice oni će na zajedničkom sastanku usaglasiti svoje primjedbe i sugestije na verziju zakonskog teksta koji je dostavila radna grupa Vlade FBiH.

Članovi pregovaračkog tima boračkih udruga će zatim sa ovim timom Vlade FBiH održati sastanak kako bi zajednički došli do radne verzije Zakona koju će uputiti Vladi FBiH. Vlada će tako usaglašeni tekst nakon rasprave u formi Nacrta zakona uputiti u Parlamentarnu proceduru.

Na sastanku je premijer Branković istakao da se projekat Vlade FBiH “Jedan zakon-jedan fond” treba dio reforme kojom će se za boračku populaciju osigurati stabilni izvori finansiranja i eliminisati zloupotrebe u ovoj oblasti. U tom će cilju biti sačinjena i jedinstvena baza podataka za sve korisnike boračkih naknada.