Laureati nagrade Isa-beg Ishaković
3

Sarajevo očekuje Erdogana, Sturma i Bregovića

Anadolija
Ogromnim plakatom u poslovno-administrativnom centru Sarajeva najavljuje se ovogodišnja dodjela nagrada Isa-beg Ishaković.

Glavni lauret je turski premijer Recep Tayyip Erdogan, koji će na 550. godišnjicu Sarajeva, 15. septembra, posjetiti glavni grad BiH i na svečanosti u Narodnom pozorištu primiti nagradu Isa-beg Ishaković.

Predsjednik Upravnog odbora za dodjelu ove nagrade, Amel Suljović, izjavio je za agenciju Anadolija da je turski premijer odabran kao veliki humanista i prijatelj Sarajeva i Bosne.

"Puno je simbolike u tome. Erdogan je jedan od vodećih svjetskih lidera današnjice. Isa-beg je bio lider svog vremena. Mi u Bosni imamo osmansko naslijeđe koje je trajalo 450 godina. Ono je najveće, najduže i najraskošnije. Možda će neko reći da je četrdeset i nekoliko godina austrougarskog perioda polučilo puno više, ali 450 godina jedne prekrasne, mistične, orijentalne priče su ispričale drugačije Sarajevo. Erdoganov dolazak i uručenje ove nagrade je pečat na taj predivan period", naglasio je Suljović.

Osim Erdogana, laureati nagrade Isa-beg Ishaković su njemački bokser bosanskohercegovačkog porijekla Adnan Ćatić, alias Felix Sturm, za oblast sporta i sarajevski muzičar i kompozitor Goran Bregović, za oblast umjetnosti.

Organizatori manifestacije najavili su da će ove godine biti upriličene dvije manifestacije dodjele nagrada Isa-beg ishaković. Sturm i Bregović svoje će nagrade dobiti 04. septembra, dok će 15. septembra biti upriličena svečanost u čast turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana.