Francuzi izrazili želju za saradnjom
0

Sarajevo: Obilježavanje 100 godina od Prvog svjetskog rata

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima Miroslavom Živanovićem i Igorom Kamočaijem primio je danas Josepha Zimeta i Fabiennu Servan-Schreiber, članove delegacije za organizaciju obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, poznate kao „Misija za stogodišnjicu 1914.-1918.“.

"Inicijativa za ovu misiju potekla je od predsjednika Republike Francuske, Nicolasa Sarkozyja“, istaknuo je ambasador Republike Francuske u BiH, Roland Gilles, koji je također prisustvovao današnjem prijemu.

Gilles je kazao da Francuska želi da se poveže sa Sarajevom kroz realizaciju kulturnih i sportskih događaja povodom obilježavanja stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata.

„Želimo pomoći Sarajevu i BiH da napravimo jedan takav događaj kojeg će se ljudi sjećati, a koji će istovremeno predstavljati put ka boljoj budućnosti“, naglasio je francuski ambasador.

Po riječima Josepha Zimeta 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u Francuskoj bit će obilježeno s jako puno događaja, u čijoj će realizaciji, pored evropskih zemalja, učestvovati i Australija, Kanada i Indija kao zemlje partneri.

„Francuska je prva zemlja koja pokazuje želju da surađuje sa Sarajevom i BiH na ovako značajnom projektu. To nas izuzetno raduje, ali i ne iznenađuje s obzirom na veoma dobre i intenzivne odnose s pojedinim gradovima i institucijama ove prijateljske zemlje u sferi kulture, nauke, sporta“, istakao je Behmen, te je na ovoj inicijativi zahvalio predsjedniku Sarkozyju i ambasadoru Gillesu.

Behmen se složio da bi se organiziranjem brojnih kulturnih i sportskih događaja u Sarajevu trebala obilježiti godišnjica od početka Prvog svjetskog rata.