Vijeće ministara ne reaguje
0

Sarajevo - novac od 'Maršalke' još nije uložen

Piše: N.Voloder
Foto: sa-c.info
Foto: sa-c.info
Novac od prodaje zgrade bivše kasarne „Maršal Tito“ u Sarajevu i dalje stoji na računu Vijeća ministara BiH, a pitanje je da li će se taj novac uopće biti investiran u studentske projekte, kako je to bilo prvobitno planirano. Prostornim Master planom na ovom prostoru trebao je biti izgrađen univerzitetski kampus sa nizom sadržaja za bolje i kvalitetnije obrazovanje u BiH, ali pet godine poslije, Parlament je donio odluku da se „Maršalka“ proda Sjedinjenim Američkim Državama.

Podsjećamo, zgrada bivše kasarne prodata je 2005. godine za 12.868.503 KM, a kako su od novca od prodaje zgrade isplaćena 84 hiljade za obeštećenje Udruženja građana "Sinovi Drine",te 4,9 miliona za uređenje građevinskog zemljišta, na računu Vijeća ministara BiH ostalo je tek nešto više od sedam miliona KM.

Univerzitet u Sarajevu smatra da bi se taj novac trebao vratiti sarajevskim studentima, kako bi se izgradile nove obrazovne ustanove na lokalitetu Kampusa.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica za Sarajevo-x.com je potvrdio da je Rektorat u više navrata slao zvanične dopise Vijeću ministara BiH, ali do prebacivanja finansijskih sredstava još nije došlo.

„Na posljednjem sastanku upoznali smo i visokog predstavnika u BiH, Valentina Inzka i njegovog zamjenika, Raffija Gregoriana. No, nažalost, bez obzira na brojna insistiranja, nismo dobili nikakav odgovor od državnih vlasti“, navodi Čaklovica.

Univerzitet navodi da bi se dodjelom sredstava obezbjedili bi i odgovarajući prostorni uslovi za visokoškolske ustanove UNSA koji su neophodni za optimalan rad i implementaciju Bolonjskog procesa.

Predsjednik Omladinske informativne agencije BiH Jan Zlatan Kulenović smatra da je ovaj prostor na vrlo atraktivnoj lokaciju u Sarajevu dat u bescjenje.

"Vlasti su donijele odluku da se 44.175 metara kvadratnih proda za nekih 12 miliona KM, odnosno mizernih 291 KM po metru kvadratnom. U tom vrijeme, po cijeni nije se mogao kupiti niti stan na periferiji Sarajeva, a kamoli ogroman prostor na skupocjenoj lokaciji. Nažalost, studentima je ostalo tek sedam miliona što je nije dovoljno ni za izgradnju jedne obrazovne ustanove, a kamoli cijelog kampusa kao što je to predviđeno Master planom“, ističe Kulenović.

Novac, kako on ističe, prema prvom planu trebao biti dodijeljen Univerzitetu u Sarajevu, ali su poslanici u državnom parlametu iz reda srpskog naroda usprotivili ovoj odluci, kazavši kako se radi o državnom imovini, te da se taj novac treba raspodijeliti u oba entiteta, a ne samo u Sarajevu.

Tek prošlog mjeseca na račun Trezora BiH kod Centralne banke deponovana su sredstva od prodaje bivše kasarne "Maršal Tito" Sjedinjenim Američkim Državama, saznajemo u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Ministarstvo je potvrdilo da je Vijeće ministara BiH još 2005. godine predložilo Parlamentarnoj skupštini da donese odluku o načinu upotrebe sredstva, što Parlament ni do danas nije uradio.