BiH
0

Sarajevo: Nova ulična akcija GROZD-a

FENA
Više od 100 volontera i aktivista GROZD-a realiziralo je danas novu uličnu akciju u 30 gradova i općina u Bosni i Hercegovini, informirajući građane o revizorskim izvještajima koji su pokazali neregularna i nezakonita trošenja novca građana različitih institucija.

Današnja se akcija, za razliku od dosadašnjih koje su bile posvećene državnom i entitetskom nivou, fokusirala na revizorske nalaze za kantone u Federaciji BiH i pojedine općine u RS-u.

Jedna od uličnih akcija tako je organizirana i na trgu ispred sarajevske Katedrale, gdje su građanima dijeljeni leci o sadržaju revizorskih izvještaja, kao i brošure za entitetski i državni nivo o revizorijskim nalazima poslovanja javnih institucija u BiH.

Kako je kazao aktivista GROZD-a Ševko Bajić, dosadašnje su akcije već dale izvjesne rezultate – organizirane su javne rasprave o revizorskim nalazima, ali su i nadležne komisije pitanje revizorskih izvještaja postavili i tokom sjednica parlamenata, dok se sada očekuju i konkretne mjere i sankcije.

Nakon današnje akcije GROZD će pokrenuti pitanje odgovornosti parlamenata, ali i tužilaštava koji bi trebali pokrenuti pitanje odgovornosti i sankcioniranja nezakonitog trošenja novca na koje upućuju revizorski nalazi.

Dosadašnja akcija je provedena u više od 30 gradova i podijeljeno je više od 50.000 letaka o revizorskim nalazima za ministarstava BiH, FBiH i RS-a.