BiH
0

Sarajevo: Nikome nije ugrožen život od otrovanih u "Pomodorinu"

FENA
Nikome od dosad pregledanih građana koji su u protekla dva dana dobili trovanje nakon što su jeli hranu u fast-foodu Pomodorino u centru Sarajeva nije ugrožen život, saopćeno je danas na pres-konferenciji u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Ljekari su apelovali da građani ukoliko sumnjaju na ovo trovanje, a dosad nisu potražili medicinsku pomoć ni po koju cijenu ne uzimaju antibiotike samoinicijativno, jer posljedice mogu biti veoma opasne i trajne.

Od 9. maja kada su se počeli javljati prvi pacijenti do jutros u 11.00 sati ambulantno je pregledano njih 425, najviše osnovaca, srednjoškolaca i studenata. Na bolničkom liječenju zadržano je 155.

Ljekari pretpostavlaju da će se javiti još oboljelih jer period inkubacije traje do 72 sata i poručuju da će o eventualnom novom prilivu pacijenata obavještavati medije. O svemu su izvijestili epidemiologe.

Uzročnik trovanja su bakterije salmonele iz gupe «d», među kojima su salmonela enteritidis i salmonela sepsa, saopćeno je na pres-konferenciji. Ljekari pretpostavljaju da su se pojavile u majonezi u fast-foodu.

Najviše otrovanih je zbrinuto na Infektivnoj klinici, ali kako su se javljali masovno, oslobođeni su kreveti na još nekoliko klinika u Kliničkom centru.

Odgovorni iz Centra, Infektivne, Gastroenterološke i drugih klinika tvrde da su u ovom slučaju ljekari radili veoma organizirano i profesionalno te da je svakom pacijentu pružena odgovarajuća terapija.

Tok bolesti je dosta težak, a simptomi su visoka temperatura, povraćanje, proliv. Sve je praćeno dehidracijom, ali ovog puta neće biti ozbiljnijih posljedica, poručuju ljekari.

Direktora Kliničkog centra Ismeta Gavrankapetanovića telefonom je kontaktirala kantonalna policija zbog ovog slučaja.

Vlasnik fast-fooda Pomodorino interesovao se za stanje pacijenata u oba protekla dana i telefonom i neposredno, saopćeno je na pres-konferenciji.