BiH
0

Sarajevo: Naučna konferencija o sigurnosti građana u tranzicijskim zemljama

FENA
Fakultet kriminalističkih nauka (FKN) u Sarajevu organizirao je danas međunarodnu naučnu konferenciju "Sigurnost građana u tranzicijskim zemljama".

Ovaj skup se održava u okviru tradicionalnih petih dana kriminalističkih nauka, a kojim se obilježava 13. godišnjica osnivanja ovog fakulteta.

Konferencija je okupila brojne naučne djelatnike u ovoj oblasti iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i s Kosova, koji s naučnoistraživačkog aspekta razmotraju pitanja savremenih sigurnosnih izazova.

Namjera skupa je da predstavi istraživanja sigurnosnih pojava u regionu, s posebnim osvrtom na probleme organiziranog kriminala, korupcije, terorizma, trgovine ljudima, krijumčarenja migranata.

Direktor Instituta za kriminologiju i sigurnosne studije FKN-a u Sarajevu prof. dr. Ramo Masleša ustvrdio je da su i nakon 15 godina od početka procesa demokratizacije na ovim prostorima pojedina društva u tranziciji još ranjiva.

To je dovelo do raznih oblika devijacija koje opterećuju sigurnosnu situaciju. Došlo je do evidentnog porasta organiziranog kriminala kao najsloženije prijetenje za sigurnosnu i socijalnu stabilnost.

Kako ističe Masleša, cijena koju zbog tih devijacija pojedina društva u tranziciji plaćaju ogleda se u sveukupnim krizama i privrednom zaostajanju, a sve je veća nesigurnost građana u raznim oblastima života i rada.

Stoga agencije za provedbu zakona moraju biti još efikasnije i proaktivne na preveniranju i eliminiranju svih devijacija koje opterećuju sigurnosnu zbilju u ovim društvima.

Također, planiranje, organiziranje i izvođenje aktivnosti iz oblasti politike suprotstavljanja kriminalitetu, kako je rečeno, treba da se bazira na pouzdanim i sistematičnim podacima o pojavnim oblicima kriminaliteta i strukturi i funkcioniranju sistema suprotstavljanja.

To se posebno odnosi na BiH, koja treba osigurati prihvatanje ovih instrumenata kako bi unaprijedila svoj sistema reagiranja na kriminalitet i bila kompatibilna s drugim državama.