BiH
0

Sarajevo: Najavljeno otvaranje Memorijalne galerije 11/07/95.

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Memorijalna galerija 11/07/95., prva ove vrste u Bosni i Hercegovini, koju vodi Udruženje Kultura sjećanja, bit će otvorena u Sarajevu 12. jula u 11 sati na Trgu fra Grge Martića na broju 2, saopćio je "Gramofon" d.o.o.

Galerija je prilika da se sačuva sjećanje na tragediju Srebrenice i 8.372 osobe tragično stradale u srebreničkom genocidu, navedeno je.

Osim autora, izlagača i ostalih učesnika u projektu, otvaranju će prisustvovati visoka delegacija Vlade Republike Turske na čelu sa zamjenikom premijera Bekirom Bozdagom koji je u Sarajevo doputovao kako bi uime turske vlade još jednom dao podršku i naglasio značaj Galerije ne samo za bosanski već i za turski i sve ostale narode.

Važnost sjećanja podcrtavaju i autori izložbene postavke te izlagači: Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, Udruženje Pokret majke enklava Srebrenice i Žepa, Institut za nestale BiH, Inicijativa mladih za ljudska prava YIHR/Fama, Cinema for Peace Foundation /Video arhiv genocida/ Genocide Film Library Bosnia-Herzegovina i fotograf Tarik Samarah.

"Ovaj projekt pokazuje da se bosanski narod dostojanstveno sjeća poginulih i da ih ne želi i ne smije zaboraviti, a zahvaljujući projektu Srebrenica se neće spominjati samo u Potočarima već i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine", smatra Ali Maskan, šef Odjela za Balkan i istočnu Evropu Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), koja je finansirala projekt memorijalne galerije.

"Cilj nam je da iz pepela ove tragedije ne izniknu mržnja i neprijateljstvo već kultura suživota koja se temelji na saosjećanju i dobročinstvu", pojašnjava Maskan. "Galerija 11/07/95 će omogućiti da se na jednom mjestu svi koji su preživjeli rat podsjete na zločine a mlade generacije da se upoznaju s historijskih faktima", kaže Ivica Pandžić iz Udruženja Kultura sjećanja.

Iz Udruženja Kultura sjećanja pozivaju zainteresirane da izložbeni prostor Galerije 11/07/95 posjete tokom 12. i 13. jula te nakon 27. jula, kada će Galerija i zvanično biti otvorena za javnost.