BiH
130

Sarajevo: Nadležne službe uklanjaju tezge sa zelene pijace na Alipašinom Polju

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U sarajevskom naselju Alipašino Polje, na Trgu ZAVNOBiH-a jutros je počelo uklanjanje tezgi, gdje su trgovci inače prodavali voće i povrće. Takvoj odluci Općine Novi Grad protive se radnici zelene pijace i članovi porodica, koji su se jutros okupili na protestima.

Odlukom Službe za inspekcijske poslove Općine Novi Grad jutros je počelo uklanjanje tezgi sa zelene pijace, a izvršenje te odluke nadgleda policija koja je prostor ogradila žutom trakom.

Radnici pijace protive se takvoj odluci smatrajući da im se oduzima pravo na rad od kojeg su živjeli oni i njihove porodice. Radnici su naglasili da je na tom mjestu pijaca bila i prije rata, te da nemaju novca za plaćanje zakupa.

Inače, u neposrednoj blizini zelene pijace, koja je na Trgu ZAVNOBiH-a funkcionisala bez dozvole, otvorena je nova zgrada tržnice, gdje svi oni koji žele prodavati voće i povrće moraju platiti zakupninu tezge.

Iz Općine Novi Grad oglasili su se saopćenjem tvrdeći da su vlasnici tezgi radili nelegalno, te da je na tom mjestu regulacionim planom predviđena pješačka zona.