BiH
298

Sarajevo: Na Borijama zasađena 172 bora za 172 šehida

Klix.ba
Foto: Starigrad.ba
(Foto: Starigrad.ba)
U organizaciji Udruženja “Dio srca”, a u povodu obilježavanja Dana planete Zemlje, na Borijama je danas organizirano pošumljavanje i sadnja 172 bora za 172 šehida i pala borca 2. Brdske brigade Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Pošumljavanje su izvršili članovi udruženja i učenici osnovnih škola "Saburina” i “Hamdija Kreševljaković”, a simbolično je prvo stablo zasadio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić sa učenicom Zanom Sejdijom.

Akciji pošumljavanja prethodio je historijski čas koji je okupljenima održao bivši komandant 2. Brdske brigade, brigadir u penziji, Hilmo Kovač. On je starogradskim osnovcima pričao o nastanku jedinice koja je izvodila odbrambena borbena dejstva i koja je pod imenom 12. Pješadijska brigada Hadži Lojo, formirana 17.06.1992. godine.

"Naš zadatak je bio odbrana sjeveroistočnih kapija Starog Grada, a zona odgovornosti nam je bila Kozija ćuprija, Obhodža, Emirovica, Hladivode, Pašino brdo, ukupno oko 10 km", kazao je Kovač.

On je pojasnio da je u septembru 1992. godine brigada preimenovana u Drugu brdsku brigadu, a u februaru 1995. godine u 152. brigadu. Naglasivši učenicima koliko je važno da nikada ne zaborave svoju prošlost i agresiju koja je izvršena na našu zemlju, Kovač se prisjetio navažnijih aktivnosti ove brigade, njenih boraca i komandanata, te značaja koji je imala za odbranu Sarajeva.

"Nakon rata formirali smo Udruženje 2. Brdska biragada čiji je zadatak da spasi od zaborava sve što je ova brigada učinila tokom agresije,” kazao je Kovač.

Dodao je da je uz nesebičnu podršku Općine Stari Grad sagrađeno spomen-obilježje na Borijama na kojem je danas održan historijski čas. Općina Stari Grad je također podržala izgradnju puta od spomen-obilježja do puta za Hrešu, te prošlogodišnju izgradnju hair-česme šehidima i palim borcima Prvog korpusa Armije RBiH. Općinsko vijeće Stari Grad za današnju akciju osiguralo je prijevoz učenika osnovnih škola "Saburina" i "Hamdija Kreševljaković".

Lejla Arnautović, u ime Udruženja "Dio srca" zahvalila se načelniku i predsjedavajućem na podršci koju su pružili ovoj akciji.

"Danas je Dan planete Zemlje i mi smo odlučili da na ovom prostoru zasadimo 172 bora u sjećanje na 172 šehida, a ujedno i da bi osvježili ovaj prostor, jer borovi i crnogorična šuma su na ovom prostoru posječeni za vrijeme rata. Hvala načelniku i predsjedavajućem za svu podršku koju su nam dali", kazala je Čaušević.