BiH
16

Sarajevo: Kružni tok na Otoci bi trebao biti gotov za mjesec dana

Klix.ba
Radovi na izgradnji kružnog toka na spoju ulica Džemala Bijedića i šeste transverzale odvijaju se predviđenom dinamikom, a planirano je da budu završeni do polovine augusta.

Radnici građevinske firme Euro-asfalt završili su radove na izgradnji dubinske drenaže i trenutno se vrše radovi na postavljanju ivičnjaka i pripremama donjeg sloja kolovozne konstrukcije. Najveći dio posla radi se u večernjim satima, tako da dosadašnji tok radova nije bitno uticao na odvijanje saobraćaja na ovom lokalitetu.

Projekat, koji zajednički finansiraju Općina Novi Grad Sarajevo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, od izuzetne je važnosti kako bi se riješio dugogodišnji problem saobraćajnih gužvi do kojih dolazi u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na raskrsnici u Buča Potoku i kod podvožnjaka na Otoci.

Osim toga, izgradnjom kružnog toka dobit će se bolje i s aspekta saobraćajne bezbjednosti daleko povoljnije saobraćajno rješenje.

Međutim, da bi se problem saobraćajnih gužvi riješio na kvalitetan način, a ovo saobraćajno rješenje imalo punu funkciju, neophodno je izgraditi i drugi kružni tok na spoju ulica Safeta Zajke i šeste transverzale.

U narednom periodu trebali bi početi radovi na izmještanju vodovodne cijevi na tom lokalitetu, nakon čega će uslijediti izgradnja i tog kružnog toka.

Ove sedmice planiran je zajednički sastanak predstavnika Općine Novi Grad, Direkcije za puteve KS i KJKP Vodovod i kanalizacija kako bi se definisala dinamika tih radova, a firma Euro-asfalt je izrazila spremnost da radove izvede brzo i efikasno.

Planirano je da oba kružna toka budu završena do kraja ove građevinske sezone. Projekat će koštati oko 2,1 milion maraka.