Najavljeno prisustvo 400 učesnika
3

Sarajevo: Kongres o aktuelnom položaju putne infrastrukture

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Udruženje konsultanata inženjera BiH danas i sutra u Sarajevu organizuje Treći BiH kongres o putevima, koji će biti održan uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju i Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Kongresu će prisustvovati oko 400 učesnika iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Njemačke, Austrije, Azerbejdžana, Irske i Mađarske, saopćeno je iz Udruženja konsultanata inženjera BiH.

Teme kongresa tretiraju aktuelni položaj putne infrastrukture u BiH i EU, te budući razvoj putne infrastrukture.

Na kongresu će biti riječi o strategiji razvoja putnog transportnog sistema, studijama i projektovanju, upravljanju putevima, građenju i održavanju, te bezbjednosti puteva, finansiranju gradnje i održavanju putne infrastrukture i zaštiti okoline.

Treći BiH kongres o putevima ima za cilj da stvori putokaze za nove strategije razvoja putne infrastrukture, ukaže na nova moguća tehnička rješenja, upozna institucije BiH o stavovima stručnjaka i stvori odgovorniji odnos prema održivom razvoju putnog transportnog sistema.

"BiH je na putu ubrzanog razvoja putne infrastrukture, posebno autoputeva i brzih puteva. Da bi dostigli razvijenost u E-27 iz 2010. godine treba da ima 850 kilometara autoputa, a sada ima oko 80 kilometara. Prostornim planovima entiteta predviđena je izgradnja više od 1.500 kilometara autoputa i brzih cesta", navodi se u saopćenju.