Rezolucija 1325
0

Sarajevo: Konferencija o ženama u sukobima

FENA
Jasminka Džumhur
Jasminka Džumhur
Angažiranje žena u sprječavanju sukoba, upravljanju kriznim situacijama i postkonfliktnoj rehabilitaciji te implementacija Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN-a o ulozi žena u miru i sigurnosti, teme su dvodnevne konferencije koja je danas počela u Sarajevu.

Konferencija će predstavnicima vlada, kreatorima politika, akterima civilnog društva i nevladinim i međunarodnim organizacijama služiti kao forum za diskusiju o načinima unapređenja primjene ove rezolucije.

Kako je na pres-konferenciji kazala ombudsman za ljudska prava u BiH Jasminka Džumhur cilj je ispitati zašto je stanje u BiH u pogledu participacije žena bilo mnogo bolje 1998. godine nakon usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH, nego danas deset godina nakon usvajanja rezolucije.

"Primjetno je da nema dovoljno žena u izvršnoj vlasti, ali to je samo jedan aspekt rezolucije kada govorimo o BiH kao postkonfliktnoj državi, a drugi segment je istražiti ko je odgovoran za neimplementiranje ove rezolucije u BiH", dodala je, naglašavajući da je potrebno raditi i na otklanjanju posljedica nastalih konfliktom kao što su žene žrtve rata, silovane žene itd.

Specijalna predstavnica predsjedavajućeg OSCE-a za pitanja ravnopravnosti spolova Wendy Patten govorila je o kreiranju prostora u kojem će biti mjesta za razumijevanje mogućnosti i izazova za implementaciju međunarodnih obaveza koje se tiču uloge žena u mirovnim pregovorima i u oblasti sigurnosti.

"Stvaranje mogućnosti da se za istim stolom nađu predstavnici OSCE-a s predstavnicima vlada i civilnog društva da bi se razmijenile ideje i kreirale strategije u vezi s implementacijom UN-ove Rezolucije 1325, osnovni je cilj ove konferencije", istaknula je Patten.

Obaveze iz rezolucije su osiguranje potpunog i jednakog učestvovanja žena u donošenju odluka u svim aspektima koji se tiču konflikata te definiranje načina na koji su žene direktno pogođene konfliktom.

Regionalna programska direktorica za srednju i jugoistočnu Evropu organizacije UN Žene Erika Kvapilova podsjetila je danas da je BiH prva zemlja u regionu koja je usvojila akcioni plan implementacije ove rezolucije, ali je upozorila da je ostalo još mnogo stvari koje se moraju implementirati iz tog plana.

Navela je i podatak da je samo osam posto žena u mirovnim i konfliktnim pregovorima prema istraživanjima UNIFEM-a, što nije prihvatljivo te da samo tri posto sredstava koja se izdvajaju za postkonfliktna društva stižu do žena, a trebalo bi najmanje 15 posto finansiranja biti izdvojeno za njih.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić naglasila je da je teško u potpunosti implementirati ovu rezoluciju u BiH u ovako teškoj ekonomskoj i političkoj situaciji, međutim, ostvareni su rezultati iz akcionog plana. "Političari su dužni osigurati političku volju za provođenje ovog akcionog plana. Međutim, međunarodne organizacije trebale bi sinhronizovanim aktivnostima pomoći implementaciju akcionog plana", kazala je Filipović-Hadžiabdić.

Po njenim riječima istraživanja su pokazala da su zatvorene liste na izborima bolje za žene, ali te liste nisu demokratične zbog čega bi bilo potrebno naći kompromisno rješenje da bi ženama bilo omogućeno da učestvuju u donošenju odluka.

Konferenciju organizira Sekcija za ravnopravnost spolova Sekretarijata OSCE-a, u suradnji s Misijom OSCE-a u BiH, a učesnici su izrazili nadu da će konferencija stvoriti mogućnost za dobru razmjenu informacija i definirati konkretne korake koji trebaju biti poduzeti radi implementacije Rezolucije 1325 širom regije.