BiH
0

Sarajevo: Konferencija o transformaciji dječijih domova

FENA
“Porodica i budućnost” naziv je konferencije koju je danas u Sarajevu organizirala nevladina organizacija Hope and Homes for Children (HHC).

Tema konferencije je transformacija dječijih domova i stvaranje novog modela staranja za djecu bez roditeljskog staranja kako bi odrasli u porodici gdje bi dostigli svoje pune potencijale.

Konferenciju je otvorio britanski ambasador Matthew Rycroft izrazivši zadovoljstvo zbog njenog održavanja.

“Najbitnije je da dijete bude u centru donošenja odluka i da njegove potrebe budu zadovoljene s ciljem osiguranja uvjeta za kvalitetan život”, kazao je, između ostalog, ambasador Rycroft.

Direktorica HHC BiH Julia Down je kazala da je emisija ove nevladine organizacija omogućiti najsiromašnjoj djeci, siročadima, napuštenoj i ranjivoj djeci da rastu unutar porodice da bi mogli ispuniti svoje potencijale.

Hope and Homes for Children je britanska nevladina organizacija koja djeluje u BiH od 1994. Danas radi u 12 zemalja Evrope i Afrike. U svakoj zemlji HHC radi s djecom bez roditeljskog staranja i djecom koja su pod rizikom da budu ostavljena.

Glavni fokus HHC-a u Evropi je deinstitucionalizacija dječijih servisa i rad s lokalnim vladama na zamjeni sistema zaštite djece zasnovanom na velikim institucijama u sistem zasnovan na niz servisa koji imaju porodicu kao osnov.

Konferenciji “Porodica i budućnost” u hotelu "Saray" prisustvuju domaći stručnjaci iz dječije zaštite, ali i iz regiona koji će čuti o iskustvima HHC-a u transformaciji dječijeg centra "Most" u Zenici.