BiH
0

Sarajevo: Kantonalni ministri finansija u Vladi FBiH

FENA
Dogovor o koracima na iznalaženju stabilnog i stalnog izvora finansiranja naknada za vrijeme nezaposlenosti demobiliziranim borcima bio je povod današnjem sastanku premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića i federalnih ministara rada i socijalne politike te pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Perice Jelečevića i Zahida Crnkića s kantonalnim ministrima finansija, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade.

U raspravi o mogućnostima kojima bi se sistemski riješilo ovo pitanje, u skladu sa Zaključcima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 27. 2. 2008. godine, posebno je bilo riječi o potrebi izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Zaključak je da se neophodnih 130 miliona KM za ove potrebe na godišnjem nivou osigura jednim (manjim) dijelom iz prihoda kantonalnih službi za zapošljavanje, a većim dijelom iz ukupnih sredstava s jedinstvenog računa Federacije BiH.

Način i instrumenti kojima bi se osigurala neophodna sredstva s jedinstvenog računa bit će definirani narednih dana u konsultaciji s kantonalnim ministarstvima finansija, na osnovu čega bi Vlada FBiH predložila i uputila u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Današnji sastanak u Vladi FBiH kojem su prisustvovali savjetnica premijera FBiH za finansije Šefika Hafizović i savjetnik federalnog ministra finansija Donko Jović, bio je prilika za razmjenu mišljenja i o drugim pitanjima iz finansija, s naglaskom na jačanje finansijske discipline i racionalizaciju javne potrošnje, saopćeno je.