Naša stranka o odluci Skupštine KS
132

Sarajevo je pokazalo da je lokomotiva koja vuče naprijed i Federaciju i BiH

Piše: A. Dž.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Jednoglasno usvajanje amandmana na Ustav Kantona Sarajevo kojima se usklađuje Ustav KS sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, Naša stranka ocijenila je historijskim činom i poručila da će ponovno pokrenuti inicijativu za promjenu ustava na višim nivoima vlasti.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Podsjetimo, inicijativu koja je jučer prerasla u amandmane na Ustav Kantona Sarajevo pokrenula je Naša stranka nakon konstituiranja Kantonalne skupštine poslije Općih izbora 2010. godine.

Na konferenciji za medije predsjednik Naše stranke Dennis Gratz kazao je da se prvi put desilo da je jedna teritorija u BiH dovela u jednakopravan položaj sve građane i građanke koji žive na području KS.

"Ovo je očito početak kraja odiseje koja se zove Implementacija presude Sejdić-Finci. Ona sada treba biti izvedena na višim nivoima vlasti i u tom smislu Naša stranka će se sa ovim vjetrom u leđa zalagati i za promjenu ustava na višim nivoima. Mi smo tu inicijativu preko naših delegata u Domu naroda FBiH već jednom pokretali. Nažalost, nije postojala politička volja da taj proces doživi uspjeh, kao što se to jučer desilo na nivou Kantona", kazao je Gratz te dodao da će ista inicijativa biti opet pokrenuta.

"Veliko mi je zadovoljstvo i ponos što Naša stranka pokreće one političke procese koji idu u pravcu osnaživanja ideala građanske BiH, koja jedina garantuje opstanak ove zajednice u nekom civiliziranom okruženju", naglasio je predsjednik Naše stranke.

Jakob Finci i Dervo Sejdić, apelanti pred Evropskim sudom za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, su čestitali zastupnicima Skupštine KS što su pokazali da nije teško implementirati odluku Sejdić-Finci kad za to postoji politička volja.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Ovo je dokaz da se evropski standardi mogu lako postići kada imamo stranku koja se ne bori samo za sitnosopstvene interese. Ovo je mali korak za čovječanstvo, ali veliki za KS i BiH. To je korak u dobrom pravcu i drago mi je da se pokazalo da je Sarajevo lokomotiva koja vuče naprijed i Federaciju i cijelu BiH", kazao je Finci naglasivši značaj jednoglasnog usvajanja odluke.

"To ulijeva sigurnost da ima šansi za ovu zemlju i sve nas koji ovdje živimo, da nam bude bolje i da postanemo dio Evrope i na papiru, jer smo geografski oduvijek ovdje, a historijski se tako osjećamo", naglasio je Finci.

Dervo Sejdić je naglasio da je njegovo zadovoljstvo veliko, ali ne potpuno, jer je zadržan termin Ostali.

"To što je Kantonalna skupština uradila je ogroman korak. Termin Ostali para uši i sve dok on ne bude zamijenjen kvalitetnijim ili eliminiran iz Ustava BiH, to neće biti moguće uraditi ni na nižim nivoima", naglasio je Sejdić.

On je pozvao sve kantonalne zastupnike i sve ljude koji imaju pravo glasa da predlažu i iniciraju na višim nivoima da što prije doživimo pravu provedbu presude is Strazbura u slučaju Sejdić-Finci.

Gratz je izrazio nadu da će stranke koje imaju svoje zastupnike u Gradskom vijeću Sarajeva podržati prijedlog Naše stranke da gradonačelnik Sarajeva bude Jakob Finci.