Australci preporučuju
1.4k

Sarajevo je grad koji morate posjetiti u 2013. godini

Klix.ba
Sarajevo
Sarajevo
Australski putopisac i fotograf Lance Richardson, koji živi na relaciji Sydney - New York, svrstao je Sarajevo među deset destinacija koje turisti moraju posjetiti u 2013. godini.

Tako se glavni grad našao rame uz rame sa brazilskim Rio de Janeirom, Burmom, Kenijom, Austinom u SAD-u, Madridom, Šangajem, Islandom, Šri Lankom i Omanom. Richardson Sarajevo opisuje kao "blago Evrope", grad koji je u novijoj historiji preživio opsadu 18.000 srbijanskih trupa koje su opkolile grad i granatirale ga više od tri godine pri čemu je ubijeno nekoliko hiljada građana.

"Danas je Sarajevo veoma pristupačan grad koji zovu evropskim Jeruzalemom. Crkve, sinagoge i džamije nalaze se u blizini. Iako je Istanbul opisivan kao grad gdje se sastaju Istok i Zapad, Sarajevo mu je ozbiljan konkurent", piše između ostalog u preporuci australskog putopisca i fotografa.

Richardson je, kaže, uživao u istraživanju starog dijela Baščaršije, ispijao bosansku kafu uz Miljacku, jeo burek dok je gledao prepirku šahista na velikoj šahovoskoj tabli u parku. Osim toga, turistima preporučuje da posjete kafić Ribica.

"Iako ima mnogo stvari koje u gradu podsjećaju na rat, ono što morate vidjeti je Ratni tunel koji je značio život za Sarajlije dok su kroz njega unosili hranu u grad pod opsadom. U julu, ljetni festival Baščaršijske noći pretvori ulice ovog grada u mjesto zabave, plesa i muzike. U augustu, to je Sarajevo Film Festival", napisao je Richardson, između ostalog, u pojašnjenju zašto treba posjetiti Sarajevo u 2013. godini.