Sastanak u Sarajevu
0

Sarajevo i Vukovar žele učvrstiti prijateljstvo i sporazumom

FENA
Alija Behmen
Alija Behmen
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, sa saradnicima, primio je danas gradonačelnika Vukovara Željka Sabu, koji je i inicrao ovaj susret povodom Odluke Gradskog vijeća Grada Vukovara o uspostavljanju saradnje između dvaju gradova.

-Dao sam prijedlog Gradskom vijeću da ova dva grada stradalnika u proteklim ratovima potpišu sporazum o saradnji, a Gradsko vijeće Vukovara je na sjednici 28. marta prihvatilo moju inicijativu, kazao je Sabo tokom susreta te uručio gradonačelniku Sarajeva spomenutu odluku.

Gradonačelnik Behmen je istaknuo da će na prvoj narednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva u maju predložiti Vijeću da prihvati ovaj sporazum, nakon čega bi on zvanično bio i potpisan.

Behmen je gradonačelniku Vukovara uručio draft spomenutog sporazuma te ga pozvao da sa svojim saradnicima razmotri predloženi tekst.

Istaknuo je da će Grad Sarajevo, kao "stari član" Međunarodne socijacije gradova nosilaca poruke mira, koja u svom članstvu ima 125 gradova diljem svijeta, predložiti Grad Vukovar da postane članom te asocijacije.

Gradonačelnik Behmen istaknuo je da spomenuti sporazum o saradnji između Grada Vukovara i Grada Sarajeva podrazumijeva kulturnu, privrednu, naučnu i razne druge vidove saradnje, jer je riječ o dva grada koji moraju ići u revitalizaciju i "isijavati" međuljudske odnose.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo istaknuo je da je to zasigurno sporazum koji žele građani oba grada te je kazao da on može podstaći i na realizaciju nekih zajedničkih projekata koji se kandidraju kod EU i njenih IPA fondova.

Razgovarano je i o tradiciji ovih dvaju gradova, a gradonačelnik Behmen je podsjetio da je Vukovar stari multinacionalni grad koji je nekada imao širu lepezu od Sarajeva kada je riječ o nacionalnoj strukturi stanovništva.