BiH
103

Sarajevo: I danas problemi u vodosnabdijevanju, ViK apeluje da se ne peru dvorišta i tepisi

Piše: I. P.
Javno preduzeće Vodovod i Kanalizacija i danas obavještava građane Sarajeva da će u pojedinim dijelovima grada snabdijevanje vodom biti problematično.

Iz JP Vodovod i Kanalizacija (VIK) tvrde da su problemi uzrokovani zbog tri osnovna razloga koji su manje-više isti kao i u proteklom periodu.

Preduzeće poručuje da je u proteklih nekoliko mjeseci pored izuzetno toplog vremena i nepovoljne hidrološke situacije smanjena izdašnost akumulacije izvorišta u Sarajevskom polju i na drugim lokacijama koje VIK koristi.

Drugi razlog je, navode iz VIK-a, rekordna potrošnja u pojedinim zonama vodosnabdijevanja. Riječ je o zonama Podhrastovi, Sedrenik, Grdonj i Bjelave u koje spadaju naselja Podhrastovi, Breka, Sedrenik, Grdonj, Bjelave, Vratnik i Panjina Kula.

Treći i najveći razlog je, tvrde iz VIK-a, dotrajala vodovodna mreža sa hidromašinskom opremom i elektroenergetskim sistemom na većem dijelu Kantona Sarajevo.

"Ovakvo i eventualno lošije stanje svih izvorišta možemo očekivati i u narednom periodu, s obzirom na to da vremenske prilike ukazuju na visoke temperature zraka uz izostanak značajnijih padavina", stoji u saopćenju VIK-a.

Stoga će u navedenim naseljima u srijedu doći do poremećaja u vodosnabdijevanju u terminu između 11:00 i 15:00 sati. Također, između 00:00 i 5:00 sati isporuka vode vršit će se pod smanjenim pritiskom za sljedeće dijelove grada: Od Dolac Malte do Baščaršije, Otoka, Čengić Vila, Alipašino Polje, Dobrinja, Saraj Polje, Rajlovac, Velešići, Pofalići, Kobilja Glava, Bare, Šip, Ciglane, Koševsko Brdo, ulice Alipašina i Koševo, Cicin Han, Soukbunar, Podhrastovi, Grdonj i Sedrenik.

VIK savjetuje građanima da vodu koriste što racionalnije i da zalijevanje bašti, pranje tepiha i dvorišta te drugo bespotrebno rasipanje pitke vode svedu na minimum.