BiH
0

Sarajevo i Bursa obilježavaju 35 godina pobratimstva

FENA
Delegacija Grada Sarajeva boravila je u zvaničnoj višednevnoj posjeti turskom gradu Bursi na poziv gradonačelnika Hikmeta Sahina. Cilj posjete bio je unapređenje suradnje dvaju gradova-pobratima koji ove godine obilježavaju 35 godina partnerstva.

Tokom razgovora gradonačelnik Burse informirao je predstavnike Sarajeva o privrednim, industrijskim, poljoprivrednim i turističkim resursima grada Burse i pripadajuće regije, te o namjeri tog turskog grada da se kandidira za domaćina zimskih olimpijskih igara.

Izražena je spremnost Grada Sarajeva da s Gradom Bursom podijeli iskustva o uspješnoj organizaciji XIV zimskih olimpijskih igara, održanih 1984. godine u Sarajevu.

Razmotrili su i mogućnost realizacije projekta socijalnog zbrinjavanja beskućnika te mogućnost apliciranja tog projekta za dobijanje novca iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

Gradonačelniku Burse upućen je poziv da sa svojim suradnicima posjeti Sarajevo što je sa zadovoljstvom i prihvatio. Predstavnici Grada Sarajeva prisustvovali su i sjednici Vlade Grada Burse, te s njenim članovima razmijenili iskustva o zaštiti kulturno-historijskog naslijeđa dvaju gradova.

Delegacija Grada Sarajeva susrela se i sa članovima udruženja Bošnjaka u Bursi i Inegelu, a posjetila je i Fakultet za prirodne nauke i inžinjering pri Marmara Univerzitetu u Istanbulu, gdje je razgovarano o mogućnostima razmjene studenata i profesora, organiziranju naučnih skupova i angažiranju gostujućih profesora između Marmara i Univerziteta u Sarajevu. Razgovarano je i o radu na zajedničkim međunarodnim projektima i slanju odgovarajuće literature i nastavnih programa za određene predmete.

U delegaciji Grada Sarajeva bile su zamjenice predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tatjana Ljujić-Mijatović i Aida Habul, gradski vijećnici Emin Švrakić, Idriz Hodžić i Fikret Mahmutović, sekretar Gradskog vijeća Safet Krajišnik i pomoćnica gradonačelnice Firdevsa Bračković.