Borba protiv raka dojke
0

Sarajevo: Hiljade ljudi u šetnji za ozdravljenje

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Četvrta manifestacija "Race for cure" - Trka/šetnja za ozdravljenje okupila je danas na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu više od 5.500 registriranih sudionika te više od 4.000 posjetitelja.

Manifestaciju čiji je cilj podizanje svjesti o karcinomu dojke i važnosti ranog detektiranja ovog oboljenja organizirali su američke organizacije JDC i "Komen" u partnersvu s 20 domaćih nevladinih organizacija kroz Program osnaživanja žena - WHEP.

"Izuzetno smo zadovoljni odzivom. Atmosfera je bila izvanredna. Manifestacija je okupila predstavnike diplomatskog kora, 23 udruženja iz BiH, 400 operisanih žena, itd. Mislimo da smo ovim makar malo podigli svijest o ovoj problematici", izjavila je Feni regionalna direktorica WHEP projekta Nela Hasić.

Posebno zadovoljstvo, istakla je Hasić, sa sobom donosi činjenica da se nakon ovakvih manifestacija drastično povećava broj žena koje dolaze na preglede dojki.

"To je naš najveći uspjeh. Rano otkrivanje raka dojke spašava živote i mislim da su žene nakon ovih akcija svjesnije te činjenice", kazala je Hasić.

Pokrovitelj današnje manifestacije bio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Košić, a počasna predsjednica bila je supruga ambasadora SAD-a u BiH Patricka Moona, Danuta Moon.