BiH
5

Sarajevo: Gradski vijećnici povukli s dnevnog reda tačku o izmjeni Statuta

FENA
Sabahudin Delalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sabahudin Delalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva s dnevnog reda je povučena tačka koja se odnosila na izmjenu Statuta Grada Sarajeva, a ovim izmjenama bilo je predviđeno implementiranje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Sejdić i Finci".

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Sabahudin Delalić (Stranka demokratske akcije - SDA) pojasnio je u izjavi za medije da je Komsija za Statut i akta na inicijativu gradonačelnika Ive Komšića povukla ovu tačku dnevnog reda, posebno jer su vijećnici izrazili stav da materijal nije dobro pripremljen te da bi ga trebalo doraditi prije nego bude upućen u javnu raspravu.

"Sada je ovaj materijal radni te bi do sljedeće sjednice trebali pripremiti Nacrt koji će se treći put naći na sjednici Vijeća kada bi trebao biti i usvojen", kazao je Delalić.

Dodao je da su izmjene, osim implementacije presude, predviđale i način izbora gradonačelnika podsjećajući na probleme oko izbora u ovom mandatu. Također, izmijenjen je i član koji govori o profesionalnosti osobe koja je na mjestu gradonačelnika da li da to radi "u pravilu" profesionalno ili stvarno profesionalno.

Upravo profesionalizacija funkcije gradonačelnika sporna je bila za Klub vijećnika Saveza za bolju budućnost BiH, a predsjednica Kluba Edina Latif za medije je kazala da oni ne mogu prihvatiti da gradonačelnik ovu funkciju obavlja "volonterski".

"Izmjene Statuta bile su političke prirode jer se na "mala vrata" pokušava uvesti odredba da gradonačelnik bude "volonter". Nedopustivo je da gradonačelnik bude gostujući član u kući kojom rukovodi, posebno ako se zna da je gradonačelnik izvršni organ", dodala je Latif.

Ipak, ističe, da je to samo jedna od zamjerki, naglašavajući da bi se izmjene trebale odnositi na rješavanje dilema u Statutu kao što je nejasna formulacija oko izbora gradonačelnika kada se on bira žrijebom, odnosno da li "jednak broj glasova znači 14-14 ili 12-12", tim pitanjem nisu se bavili.

Vijećnik Socijaldemokratske partije BiH Miroslav Živanović je kazao da mu je drago što će se ovaj materijal razmatrati prvo kao radni materijal, a zatim i kao nacrt, upravo zbog toga što su i prošli put kada je ovaj materijal bio na dnevnom redu bili suzdržani zbog mnogobrojnih manjkavosti koje su tada uočili.

"Postoje prijedlozi članova koji zadiru u ovlaštenja gradonačelnika i zamjenika koji su precizno definirani i Statutom i drugim višim aktima, tu su odredbe koje se tiču donošenja odluka o unutrašnjoj sistematizaciji, postoje određene nedoumice koje bi bilo dobro razjasniti, da li odluke donose samo gradonačelnik ili treba tražiti saglasnost Vijeća", pojasnio je Živanović.

Ponovio je da je stav SDP-a da Vijeće daje saglasnost na ono što je unutrašnja sistematizacija Gradske uprave, a u ovom nacrtu ostavljena je mogućnost da gradonačelnik u pravilu svoju dužnost vrši profesionalno.

Predsjednik Kluba Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva Vibor Handžić ponovio je da je i ova stranka podržala prijedlog da se nacrt povuče s dnevnog reda da bi se ispravile tehničke stvari prije nego se uputi u javnu raspravu.

"U jednom članu pisalo je da gradonačelnik može obavljati svoju funkciju u pravilu profesionalno sa čim se vijećnici nisu složili jer on tu dužnost može obavljati samo profesionalno", kazao je Handžić.

Nacrt o izmjenama Statuta, po riječima predsjedavajućeg Delalića, trebao bi se naći na dnevnom redu julske sjednice Vijeća.