BiH
151

Sarajevo: Gradski autoput otvoren za saobraćaj, nisu zabilježene gužve

Piše: Er. M.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Pušten je saobraćaj na jednoj od najvažnijih cesta u glavnom gradu BiH. Riječ je o dijelu Sarajevske zaobilaznice, tj. prvim kilometrima gradskog autoputa. Kako javlja reporter portala Klix.ba trenutno nema zabilježenih gužvi.

Od 16 sati otvoren je spoj sa autocestom A-1 smjer od kružnog toka Briješće prema A-1, a od 16:30 otvorena je i dionica autoput A-1 - kružni tok Briješće. Zvanično puštanje u promet prvo je najavljeno za 11:20 sati, ali je pomjereno za večernje sate.

Podsjećamo, svečano otvaranje treće dionice Sarajevske zaobilaznice, izgrađene prije roka, danas je upriličeno na petlji Butile, vjerovatno najvećem objektu na Koridoru 5C, koji ima tri nivoa i osigurava odvijanje saobraćaja na sljedećim relacijama: obilaznica Sarajeva u pravcima Zenice i Mostara te ulazak ili napuštanje Sarajeva u pravcu Zenice i u pravcu Mostara.

Investitor projekta izgradnje LOT-a 2A su Ceste Federacije BiH, a radove su izvele kompanije Euro-asfalt i ŽGP, dok ukupna vrijednosti ugovorenih radova iznosi 23.365.226 konvertibilnih maraka.

Korištenje cjelokupne Zaobilaznice na autoputu A1 bilo je i ostat će besplatno.