Svjetski dan srca
0

FOTO+VIDEO / Sarajevo: Građani besplatno mjerili šećer u krvi i krvni pritisak

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Akcijom promocije zdravlja srca danas je na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović u Sarajevu obilježen Svjetski dan srca, koji se ove godine na inicijativu Svjetske kardiološke federacije obilježava pod sloganom "Jedan svijet, jedan dom, jedno srce".

Na nekoliko štandova zdravstveni radnici su građanima besplatno mjerili krvni pritisak, šećer u krvi te indeks tjelesne mase i dijelili štampane materijale o značaju zdrave ishrane i fizičke aktivnosti za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Sejdefa Bašić-Ćatić iz Centra za zdravo starenje i Partnerstva za javno zdravlje istaknula je za Fenu da ova akcija predstavlja upozorenje na važnost zdravlja srca, te da je poseban fokus ove godine stavljen na zdravlje srca kod žena i djece.

"Ovo je sedma godina da se organizira ova akcija, u cilju da se istakne važnost prevencije srčanih oboljenja. Prevencija podrazumijeva prvenstveno zdravu ishranu, fizičku aktivnost i život u prostoru bez duhanskog dima. Nekoliko nutricionista će danas govoriti o istinskom značenju zdrave ishrane", kazala je ona.

Bolesti srca i krvnih sudova uzrokuju 17,3 miliona smrtnih slučaja svake godine u svijetu i te su brojke i dalje u porastu. Očekuje se da će do 2030. godine 23 miliona ljudi umirati godišnje od ovih bolesti.

U Federaciji BiH kao uzrok smrti ova su oboljenja na vodećem mjestu.

Današnju su akciju organizirali Zavod za javno zdravstvo FBiH, JU Dom zdravlja KS-a, Udruženja kardiologa BiH, NVO Partnerstvo za javno zdravlje, Centar za zdravo starenje općine Novo Sarajevo, Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš" i Sarajevo projekt zdravi grad.