Negativa(c) dana
0

Sarajevo, grad opasnih fasada

Sarajevo-x.com
Kad gradske i kantonalne vlasti ne daju reći da je Sarajevo grad opasnog življenja, bez obzira što ne prođe nijedan dan bez pucnjava, bombi, paljevina, onda slobodno možemo izjaviti da je Sarajevo grad opasnih fasada.

O tome najbolje svjedoči i slučaj koji se u srijedu dogodio u vrijeme najveće gužve u centralnoj sarajevskoj šetnici, kada je na prolaznicu pao komad fasade koji se obrušio sa zgrade na adresi Ferhadija 13.

Obrušena fasada pala na prolaznicu u Ferhadiji

Kao da Sarajlijama nisu dovoljne svakodnevne nevolje, pucnjave, bacanje bombi, paljevine automobila, bodenja po tramvajima, poskupljenje hljeba i pojeftinjenje plata pa sad još moraju paziti da im na glavu ne padne fasada ili ne daj Bože kakav balkon.

Doduše, ovakvo stanje utječe na bolji izgled građana glavnog bh. grada, jer sada većina hoda visoko uzdignutih čela budno motreći na fasade i pazeći da im šta ne padne na glavu.

Šalu na stranu, nadležne institucije hitno moraju poduzeti sve mjere kako bi riješili ovaj problem i sanirali ruševne objekte koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje i životu naših sugrađana. Jasno je da novca nema dovoljno za sve, ali za početak ne bi bilo loše adekvatno obilježiti rizična područja i tako upozoriti prolaznike na opasnost koja im prijeti.