BiH
61

Sarajevo: Gazi Husrev-begova biblioteka obilježava 478. godinu postojanja

Anadolija
Gazi Husrev-begova biblioteka (Foto: Klix.ba)
Gazi Husrev-begova biblioteka (Foto: Klix.ba)
Gazi Husrev-begova biblioteka, najstarija kulturna institucija u Bosni i Hercegovini, obilježava 478. godinu postojanja  i godinu dana od svečanog otvaranja nove zgrade biblioteke.

Tim povodom u četvrtak, 15. januara, će u Velikoj sali Biblioteke koja je zvanično počela s radom u januaru 1537. godine biti održan prigodan program koji obuhvata predavanje prof. dr. Fikreta Karčića o temi "Gazi Husrev-begova biblioteka na pragu 21. vijeka", kao i svečano otvaranje izložbe "Islamski motivi na poštanskim markama".

Izložba koju će otvoriti reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, sastoji se od poštanskih maraka koje je za Biblioteku uvakufio Ihsan Zulfikarpašić, višestruko nagrađivani filatelista, a drugi dio izložbe su bosanskohercegovačke poštanske marke sa islamskim motivima koje je od 1993. do danas izdalo JP BH Pošta.

Na priređivanju izložbe je, uz stručni tim iz JP BH Pošta, radio voditelj fonda fototeke u Biblioteci Ahmed Mehmedović. Izložbu će svečano otvoriti reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.