BiH
163

Sarajevo: Formiran kružni tok u Buća Potoku, radovi intenzivirani

Piše: E. S. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na spoju ulica Safeta Zajke i Šeste transverzale, kod benzinske pumpe, u sarajevskom naselju Buća Potok je nakon pet mjeseci radova formiran kružni tok.

Radnici građevinske firme Euro-Asfalt okončali su prvu fazu asfaltiranja kružnog toka u Buća Potoku. U jutarnjim satima je već primijetno manja gužva u saobraćaju i ne dolazi do zastoja, što je prije bilo uobičajeno za jutarnju i poslijepodnevnu špicu.

Edin Išerić, stručni saradnik za informisanje u Direkciji za puteve Kantona Sarajevo, nam je kazao da se nakon puštanja u funkciju vodovodnih instalacija, pristupilo formiranju kružnog toka s ugrađivanjem tampona cementnom stabilizacijom i prvog sloja asfalta.

"U narednom periodu će se, u skladu s vremenskim uslovima, pristupiti ugradnji ivičnjaka i preostalog sloja asfalta, kao i finaliziranju ukupnih radova", pojasnio je Išerić.

Ukoliko vremenske prilike dozvoljavaju, radnici su na gradilištu i tokom večernjih i noćnih sati. To vrijeme se iskorištava za postavljanje asfalta jer za te radove moraju biti adekvatni vremenski uslovi, uz odgovarajuću temperaturu i bez padavina.

Projekt izgradnje kružnog toka zajednički finansiraju Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i Općina Novi Grad Sarajevo. Predviđeno je da se radovi na izgradnji okončaju u mjesecu martu, s obzirom na to da završna faza radova, odnosno postavljanje habajućeg sloja asfalta, zahtijeva veće temperature zraka.