BiH
0

Sarajevo: Električni tramvaj udario u tramvaj sa konjskom zapregom

FENA
KJKP Gradski saobraćaj d.o.o. Sarajevo ove godine obilježava 122 godine postojanja i rada preduzeća. U okviru aktivnosti obilježavanja dana preduzeća i ove godine bila je predviđena tradicionalna vožnja tramvajem sa konjskom vučom koja je trebala biti upriličena danas sa polaskom u 11.00 sati sa tramvajske stanice Skenderija.

U koloni vozila je trebao biti električni tramvaj iz 1895. godine, tramvaj "Vašingtonac", tramvaji tipa SATRA 2 i 3 (vozila domaće proizvodnje) proizvedena u ovoj godini, te novonabavljeni autobusi.

Kako je saopćeno iz Službe za odnose sa javnošću GRAS-a, bilo je zamišljeno da ova manifestacija bude spoj daleke prošlosti i budućnosti voznog parka GRAS-a, te da tramvaj sa konjskom vučom kao prvobitno vozilo gradskog prijevoza u Sarajevu obiđe krug do Higijenskog zavoda i tako se predstavi građanima, ali i kao svojevrsna turistička atrakcija. Posebno značajno za uposlenike GRAS-a je bilo što se ova vožnja datumom poklopila sa Danom državnosti.

Međutim, došlo je do nesretnog slučaja tako što je električni tramvaj iz 1895. godine prilikom postavljanja u kolonu vozila udario u tramvaj sa konjskom zapregom, te u vozila saobraćajne bezbjednosti GRAS-a i policije.

Nažalost, ovom prilikom, povrijeđen je i snimatelj BHT1 Mirsad Ridvan Varaki, koji je odmah upućen na ljekarske pretrage u Klinički centar bolnice Koševo, te na kućno liječenje.

Nije bilo drugih povrijeđenih, a na vozilima koja su učestvovala u ovoj nezgodi pričinjena je materijalna šteta.

Što se tiče cijelog slučaja biće izvršena analiza kojom će se pokazati uzrok ovog događaja o čemu će javnost biti informirana, navode iz GRAS-a.

Nakon izvršenog policijskog uviđaja vozila koja su učestvovala u nezgodi povučena su u depo vozila GRAS-a, a manifestacija je okončana promocijom novonabavljenih vozila.