BiH
54

Sarajevo: Edukacija nastavnog osoblja o prevenciji korupcije kroz obrazovanje

Klix.ba
U prostorijama Business Centra UNITIC održana je edukacija za nastavnike i profesore šesnaest osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo. Edukacija je održana u okviru projekta "Prevencija korupcije kroz obrazovanje: Više znanja, više transparentnosti“.

Edukacija je realizovana s ciljem podržavanja provedbe mjera iz Akcionog plana Strategije za borbu protiv korupcije 2015–2019. koja formuliše obaveze obrazovnih institucija u oblasti prevencije korupcije. Tokom ovog događaja učesnici su imali priliku saznati više o načinu implementacije pilot časova o antikorupciji koji su planirani u okviru projekta.

"Smatram da se mnogo agresivnije trebamo suočiti sa ovom temom i problemom. Pokušajte utjecati na javnost i na ministarstva da ova tema bude obavezna u školama, pa čak i vrtićima. Ove edukacije treba sprovoditi u svim sferama obrazovanja, jer kada se od malena pravilno educiraju mlađi naraštaji moći ćemo se nadati zdravijem i boljem društvu u budućnosti.“, rekla je jedna od učesnica edukacije.

Projekat "Prevencija korupcije kroz obrazovanje: Više znanja, više transparentnosti“ realizuje Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), i Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva ACCOUNT.