BiH
0

Sarajevo: Dvodnevna radionica "Ilegalne tranzitne migracije"

FENA
Radionica o temi "Ilegalne tranzitne migracije" održava se u Ministarstvu vanjskih poslova BiH u Sarajevu 29. i 30. juna, u okviru bh. predsjedavanja Regionalnom inicijativom za migracije, azil i povratak izbjeglica (MARRI), saopćeno je danas iz MVPBiH.

Radionica je prilika za razmjenu iskustava i dostignuća o pitanju ilegalnih tranzitnih migracija u MARRI regionu u svjetlu nastojanja za olakšavanje viznog režima EU za građane zemalja članica ove inicijative.

Delegaciju zemlje - domaćina predvodi pomoćnik ministra u MVP-u BiH Nedžad Hadžimusić u svojstvu predsjedavajućeg MARRI Foruma.

Na radionici aktivno sudjeluju predstavnici i eksperti zemalja članica MARRI, te delegacija Regionalnog centra MARRI iz Skoplja koju predvodi direktorica Alenka Prvinšek.

Na ovom regionalnom skupu sudjeluju i mnogi međunarodni predstavnici među kojima su ambasador Republike Austrije u BiH države predsjedavajuće EU Werner Almhofer, direktor Trećeg radnog stola Pakta stabilnosti za JIE Pieter Verbeek, direktorica Regionalnog centra Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Argentina Szaabados, te predstavnici Reginalnog centra za kontrolu naoružanja, verifikaciju i pomoć u implementaciji (RACVIAC), SECI, UNHCR.