BiH
0

Sarajevo: Druga regionalna konferencija o pravima osoba s invaliditetom

FENA
"Korak ka Evropi II - Prava osoba s invaliditetom i politike u jugoistočnoj Evropi", naziv je druge regionalne konferencije koja se od 3. do 5. juna održava u Sarajevu.

Taj skup je dio projekta Share See koji u partnerstvu realizuju Handicap International, Centar za nezavisni život invalida Srbije, Informativni centar za osobe s invaliditetom "Lotos" iz BiH, Udruženje studenata s hendikepom iz Srbije i Polio Plus iz Makedonije, a u saradnji s Evropskim invalidskim forumom.

U saopćenju za javnost navodi se da su se tim pvodom okupile ključne osobe uključene u razvoj i implementaciju politika koje utječu na život osoba s invaliditetom kao što su organizacije osoba s invaliditetom, predstavnici vlada, Evropske unije, Evropske komisije i predstavnici međunarodnih organizacija.

"U radu tog skupa sudjeluje više od 120 predstavnika vlada i organizacija osoba s invaliditetom iz regiona, zemalja EU, predstavnika evropskih institucija (Vijeća Evrope, Evropske komisije), te ambasada i međunarodnih vladinih i nevladinih organizacija iz BiH", navodi se.

U saopćenju za javnost ta konferencija je označena kao odlična prilika za vrednovanje progresa koji je načinjen od prve takve konferencije, organizirane marta 2005. godine, i uspostavu prekretnice za period 2007. - 2013. godina.

Kako bismo bili sigurniji da će dogovoreni koraci u tom periodu biti i realizovani, organizatori za 2010. i 2013. godinu najavljuju naredne konferencije radi vrednovanja napretka napravljenog u ovoj oblasti.

"Nadamo se da će različiti akteri sudjelovati u ovom jedinstvenom i važnom procesu i tako doprinijeti da riječi i zakoni naprave pozitivnu promjenu u životu osoba s invaliditetom, izbjegavajući razočaranje više od milion stanovnika s invaliditetom u jugoistočnoj Evropi i njihovih porodica koji se oslanjaju na pretpristupni proces i trenutak usvajanja UN-konvencije o pravima osoba s invaliditetom," navodi se.

Prva konferencija je u Sarajevu održana u proljeće 2005. godine. Sudionici te konferencije pozvali su vlade zemalja regije da razviju sveobuhvatnu strategiju za osobe s invaliditetom na državnom nivou, podrže razvoj servisa u zajednici podstičući uključivanje osoba s invaliditetom, poboljšaju i osnaže legalni okvir koji se odnosi na invaliditet s naglaskom na antidiskriminaciju i zapošljavanje, poboljšaju uključivanje organizacija osoba s invaliditetom u procesima kreiranja politika.

U saopćenju za javnost navodi se da su se od 2005. godine desile značajne promjene u oblasti prava i politika za osobe s invaliditetom na međunarodnom i državnom nivou. "Pored svega što je u prethodnom periodu postignuto, implementacija zakonodavstva, provedba regulative, razvijanje prikladnih servisa u zajednici, pristupačnost izgrađene sredine i sistematske konsultacije osoba s invaliditetom, daleko su od efikasnog," ističe se u saopćenju.

Konferencija u Sarajevu održava se uz finansijsku pomoć Evropske komisije kroz evropsku inicijativu za demokratiju i ljudska prava (EIDHR) i podršku vlasti BiH.