Kanton Sarajevo
0

Sarajevo domaćin svjetskog skijaškog kupa za žene?

Sarajevo-x.com
Mogućnosti i potencijali Sarajeva i olimpijske planine Bjelašnica da 2011. godine bude domaćin velikog SKI kupa, odnosno jedne od utrka Svjetskog skijaškog kupa za žene, bili su tema današnjeg susreta dopredsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Ivice Šarića i predstavnika Organizacije “Polo Sportivo”, koje je predvodio predsjednik Leopoldo Massolin, te direktora KJP “ZOI 84” Nedžada Ajnadžića i generalnog sekretara Skijaškog saveza BiH Zlatka Hrnjića.

“Naša inicijativa da Sarajevo bude domaćin ovog velikog takmičenja je ujedno i naša želja potekla iz našeg srca, jer znamo kroz kakvo teško razdoblje je prošao ovaj olimpijski grad”, istakao je na početku sastanka predsjednik Massolin.

Po njegovim riječima, prvi utisak koji su stekli u našem gradu je da u Sarajevu još uvijek živi olimpijski duh, te da potencijala za organizaciju ovako velikog tekmičenja ima u izobilju. Namjera im je također i da obilaskom skijaških terena na Bjelašnici utvrde činjenično stanje, te nakon toga naprave zajednički plan sa KJP “ZOI 84” i Skijaškim savezom Bosne i Hercegovine za realizaciju pripremnih radova, koji bi prethodili organizaciji ovog velikog tekmičenja.

“Mišljenja smo da su za to dovoljne tri naredne godine”, dodao je Massolin.

Direktor Ajnadžić je istakao da je posjeta delegacije “Polo Sportiva” i stručnjaka FIS-a prije svega radna, te da je već formiran i Odbor za provođenje i praćenje aplikacije za Svjetski skijaški KUP. Ovom prilikom, on je najavio i održavanje velikog skijaškog spektakla u decembru ove godine na kojem će učestvovati velika skijaška imena, među kojima su veliki Ingemar Stenmark, Alberto Tomba, Mark Džiraldeli i druge skijaške legende.

“Od naših vlasti očekujemo maksimalnu podršku, a na nama je da pokažemo koliko smo sposobni za organizaciju ovog velikog takmičenja, značajnog za Sarajevo, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu”, dodao je Ajnadžić.

Dopredsjedavajući Skupštine KS Ivica Šarić naglasio je da će Kanton Sarajevo dati punu podršku organizatorima ovog velikog i značajnog takmičenja.

“Slobodan sam unaprijed Vam se zahvaliti ukoliko se Sarajevu i našoj olimpijskoj planini Bjelašnici ukaže povjerenje za organiziranje najvećeg skijaškog događaja, nakon Olimpijskih igara 1984. godine. Sarajevo je poznato kao gostoprimljiv grad, koji ima mogućnosti i može organizirati velike događaje, što je i pokazalo najboljom dotadašnjom organizacijom Olimpijskih igara”, kazao je na kraju sastanka Ivica Šarić. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva kulture i sporta i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, javljaju iz Press službe KS.