BiH
1

Sarajevo domaćin Regionalnog trening kursa iz oblasti hibridnih sistema

Klix.ba
Regionalni trening kurs iz oblasti hibridnih sistema snimanja održava se u periodu od 16. do 20.juna u Sarajevu, u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Na treningu učestvuje 25 stručnjaka iz 13 zemalja, a osnovni cilj kursa je unapređenje znanja i razmjena međusobnih iskustava iz oblasti nuklearne medicine i hibridnog imidžinga.

Predstavnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rudolfo Nunez Miller, istakao je da je izuzetno radostan zbog činjenice da je ove godine Sarajevo domaćin trening kursa.

"Smatram da će ovaj trening kurs izuzetno pomoći kolegama s Klinike za nuklearnu medicinu Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, s obzirom da su i oni prošle godine otvorili PET CT odjeljenje. Stečena znanja i razmjena iskustava koristiti će ljekarima i osoblju Klinike i u budućnosti“, istakao je Nunez Miller.

Lokalni organizator treninga je Klinika za nuklearnu medicinu Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, na čelu sa šeficom Klinike prof.dr. Elmom Kučukalić – Selimović.

Prof.dr. Kučukalić - Selimović ističe svoje zadovoljstvo brojem učesnika, naglašavajući kako su ostvareni izuzetno dobri preduslovi za uspješan rad.

"Od velikog značaja za našu Kliniku je usvajanje znanja i razmjena iskustava o hibridnim tehnikama snimanja, s obzirom da imamo Odjel PET/CT, te će nam ova predavanja izrazito koristiti u našem pristupu ovom modalitetu snimanja. Naši ljekari su u stručnom smislu izuzetno obrazovani, te su ovakvi trening kursevi prilika za razmjenu iskustava i veliki doprinos u liječenju karcinoma “, kazala je Kučukalić – Selimović.

U okviru trening kursa biti će predstavljeni savremeni trendovi nuklearne medicine, te savremena dijagnostika u ovoj oblasti.