BiH
0

Sarajevo domaćin konferencije laserske fizike

FENA
Grad Sarajevo će od 11. do 15. jula biti domaćin 20. međunarodne naučne konferencije "Laser Physics Workshop" (LPHYS'11).

"Ovo je jedan od najsvečanijih trenutaka jer smo organizatori, suorganizator i učesnik jedne od najprestižnijih međunarodnih konferencija iz oblasti laserske fizike koja je proteklih godina doživjela nagli rast“, rekao je rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica.

On je dodao da se kongresi ovog kapaciteta održavaju na destinacijama koje su referentne i koje imaju kapacitet da realiziraju ovako zahtjevnu i važnu konferenciju, a Univerzitet u Sarajevu je, kako je kazao, prepoznat kao pravi autoritet koji će na bh. prostorima realizirati ovu naučnu konferenciju.

Dopisni član Akademije nauka i umjetnosti BiH Dejan Milošević je istakao da konferencija kao takva ima izuzetan naučni i društveni značaj, jer se na prostoru jugoistočne Evrope prvi put održava ovakav skup.

"Jedan od glavnih ciljeva konferencije je uspostavljanje trajnih veza s naučnicima iz cijelog svijeta i veliki broj studenata i doktoranata iz cijelog svijeta će učestvovati na ovoj konferenciji, a direktan kontakt s vrhunskim naučnicima će za njih biti neprocjenjivo iskustvo", rekao je Milošević.

Prorektorica Univerziteta u Sarajevu Slavenka Vobornik ocijenila je da je ova konferencija, u vrijeme globalne recesije, ogroman uspjeh i za mnogo razvijenije zemlje od BiH, a za našu zemlju je značajna za promoviranje znanosti i naučnoistraživačkog rada.

"Kongres ima značaj jer je to direktna finansijska korist koju će BiH i Sarajevo imati od ovako velikog broja gostiju koji će u našoj sredini boraviti najmanje pet ili više dana i vidjet će BiH kao lijepu i prosperitetnu zemlju dobrih i vrijednih ljudi“, istaknula je Vobornik.

Učešće u ovogodišnjoj Laser Physics Workshop konferenciji potvrdilo je više od 500 eminentnih naučnika iz 43 zemlje iz cijelog svijeta, a organizatori konferencije su, osim Univerziteta u Sarajevu i Prokhorov General Physics Instituta iz Moskve, Akademija nauka i umjetnosti BiH, a finansijsku podršku su dali Ministarstvo obrazovanja i nauke KS-a, NATO, Unicredit banka, UTIC.

Radi bolje saradnje među naučnicima iz različitih disciplina laserske fizike, svake godine organizuje se međunarodna Laser Physics Workshop konferencija koja obuhvata ukupno osam seminara: Moderni trendovi u laserskoj fizici, Fizika jakog polja i atonauka, Biofotonika, Fizika lasera, Nelinearna optika i spektroskopija, Physics of Cold Trapped Atoms, Quantum Information Science, Fiber laseri.

Dosad je održano 19 Laser Physics Workshop konferencija počevši od 1992. godine u Dubni (Rusija) do posljednje u Foz do Iguaçu (Brazil).