BiH
0

Sarajevo domaćin generalne skupštine IAMPC-a

FENA
FOTO: Sarajevo-x.com
FOTO: Sarajevo-x.com
Zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva Tatjana Ljujić-Mijatović sudjeluje u radu 20. sastanka Izvršnog odbora Međunarodne asocijacije gradova nosilaca poruke mira (IAMPC) koji se održava u Distriktu Abidjan (Obala Slonovače), saopćeno je iz Gradske uprave.

Ljujić-Mijatović kandidirala je, u obraćanju, teme i nacrt programa naredne, 22. generalne skupštine IAMPC koja će biti održana u Sarajevu od 27. do 31. oktobra ove godine.

Izvršni odbor jednoglasno je prihvatio termin, predložene teme, kao i nacrt konferencije. Prisutni su pogledali film o Sarajevu - "Grad sazdan od historije".

Sudionici sastanka iskazali su, nakon izlaganja Ljujić-Mijatović, poštovanje i zadovoljstvo što će imati priliku razmatrati kandidirane teme upravo u gradu koji ima rat iza sebe i koji teži trajnom miru i prosperitetu svih njegovih građana.

"Prihvaćen je prijedlog naše delegacije da na 22. generalnoj skupštini bude ozvaničeno članstvo Grada Barcelone u Asocijaciji gradova nosilaca poruke mira koji je nominirao Grad Sarajevo", navodi se.

Sastanak Izvršnog odbora Međunarodne asocijacije gradova nosilaca poruke mira počeo je obraćanjem guverenera Distrikta Abidjan Amondji Pierre Djedjia i predsjednika Izvršnog odbora IAMPC Alfreda Mardera čiji je član i Grad Sarajevo.

Izvršni odbor IAMPC razmatrao je finasijski izvještaj Asocijacije za 2008. godinu, plan aktivnosti za 2010. godinu, nominacije novih članova, kao i izvještaje gradova o aktivnostima na promociji mira za prošlu godinu.

Sastanku prisustvuju gradonačelnici i predstavnici gradova članica Brighton (Velika Britanija), Cambrige (USA), Lme (Togo), Milano (Italija), New Haven (USA), Plonsk (Poljska), Sarajevo (BiH), Sloven Gradec (Slovenija), Suwon (Koreja), Vancouver (Kanada), Abidjan (Obala Slonovače).

Prvog i drugog radnog dana usvojene su Deklaracija Peace one day, Deklaracija o Gazi (obje su prijedlog Cambriga), Deklaracija o sadnji drveća na Međunarodni dan mira - 21. septembra (prijedlog Suwana), Abiđanska rezolucija o pravima i zaštiti djece u svijetu i Abiđanska mirovna konferencija.

Navedeni dokumenti bit će prezentirani Generalnoj skupštini IAMPC i upućeni UN skupštini na razmatranje.

Danas će delegacije prisustvovati simboličnoj sadnji Stabla mira (Drvo mira) u dvorištu Kulturnog centra (plate) u Abidjanu.