BiH
0

Sarajevo domaćin 13. svjetskog kongresa udruženja komparativnih i internacionalnih pedagoga

FENA
Prigodnim govorima predstavnika Organizacionog komiteta te predsjednika Svjetskog savjeta udruženja komparativnih i internacionalnih pedagoga-edukatora Marka Braya jutros je u Sarajevu svečano otvoren XIII Svjetski kongres komparativnih i internacionalnih pedagoga (WCCES) "Živjeti zajedno: Edukacija i interkulturalni dijalog".

Učesnici Kongresa koji će biti održan od 3. - 7. septembra u prostorijama Filozofskog fakulteta u Sarajevu će u narednim danima razgovarati o primjenama dijaloga, interkulturalnosti te jeziku, visokom obrazovanju itd. Tokom pet dana svoje radove će prezentirati 720 učesnika iz 73 zemlje svijeta a Kongres će pratiti još oko 250 učesnika.

Prema riječima predsjedavajuće Organizacionog komiteta Kongresa i predsjednice Mediteranskog udruženja komparativnih edukatora prof. dr. Adile Pašić - Kreso, Kongres je i prilika da se razmijene iskustva iz oblasti edukacije te da se pronađu i predlože načini za bolju učinkovitost obrazovnog sistema u svijetu.

"Kongres u Sarajevu ima veoma značajnu temu - živjeti zajedno. Učesnici će se upoznati sa situacijom u BiH, razmijeniti iskustva a naša tradicija je da nakon svakog Kongresa izdajemo publikacije sa zaključcima koji se onda, do narednog kongresa, nastoje primjenjivati u oblasti obrazovanja", izjavio je za Fenu predsjednik Svjetskog savjeta udruženja komparativnih i internacionalnih pedagoga-edukatora Mark Bray.

Prvi radni dan Kongresa obuhvatit će pitanja komparativnog pristupa istraživanju na Internetu, identiteta i obrazovanja u multikulturalnom društvu, komparativnim studijama reformi visokog obrazovanja pojedinih zemalja, obrazovanja za mir u konfliktnim sredinama, pitanja jednakopravnosti polova u obrazovanju te o obrazovanju nastavnika u Gani, Egiptu, Srbiji, Koreji i drugim državama.

Učesnici Kongresa iz BiH koji će izlagati prvi dan Kongresa bit će prof. dr. Mladen Bevanda s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, nastavnica razredne nastave iz O.Š. "Safvet-beg Bašagić" Melisa Delić te profesorica Aida Premilovac.

Svečanom otvorenja prisustvovali su i ambasadori i predstavnici ambasada zemalja učesnica, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Faruk Čaklovica te mnogobrojni profesori i nastavnici iz BiH.