Infrastrukturni projekti u KS
0

Sarajevo dobija kružni tok s podzemnim gradom

Sarajevo-x.com
Problem velikih saobraćajnih gužvi koje nerijetko prouzrokuju kolaps u Sarajevu uveliko bi se mogao riješiti izgradnjom nekoliko vitalnih gradskih saobraćajnica, za koje je Vlada Kantona već uradila projektnu dokumentaciju.

Kako se radi o finansijski zahtjevnim projektima, nedavno su predstavnici kantonalne vlasti potpisali sporazum sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj kojim se odobrava 37 miliona eura za obnovu saobraćajne infrastrukture.

Jedan od tih projekata jeste i izgradnja južne longitudinale, moderne ceste sa četiri trake na dijelu od Mosta Suade Dilberović i Olge Sučić do četvrte transferzale, odnosno do ulice Azize Šaćirbegović u Hrasnom.

Naknadnim dogovorom između općinskih i kantonalnih vlasti odlučeno je da se projekat proširi i na dio ceste do zgrade Suda BiH, gdje također dolazi do velikih saobraćajnih zagušenja.

Prema idejnom projektu, u naselju Hrasno bi trebao biti izgrađen kružni tok, koji će imati podzemni dio za pješački saobraćaj.

Nadležno ministarstvo saobraćaja trenutno priprema dokumentaciju za gradnju najvažnih saobraćajnica, a ako kredit od Evropske banke bude operativan do kraja ove godine, prva faza izgradnja južne longitudinalne mogla bi početi već u 2010. godini.