BiH
93

Sarajevo: Dnevni centar za ugroženu djecu u novim prostorijama

Piše: N. Jamaković
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevu je ozvaničen početak rada Dnevnog centra za djecu koja obavljaju rad na ulicama na novoj lokaciji, u ulici Hamdije Čemerlića na Pofalićima.

Vrpcu je presjekao ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Muamer Bandić, koji je istakao da u centru maloljetnici mogu biti zbrinuti najduže dva mjeseca. "Socijalni radnici će na terenu provjeravati koja su to djeca ugrožena, a potom ih smještati u ovaj centar. Za razliku od starih prostorija, ova će djeca u novom prostoru imati puno bolji smještaj", rekao je Bandić, dodajući kako je Kanton za djelovanje ovog centra za ovu godinu izdvojio 240.800 KM, što treba biti dovoljno za sve troškove.

Samir Suljagić, direktor Disciplinskog centra za maloljetnike KS, u okviru kojeg će djelovati i ovaj Dnevni centar, ističe kako će kapaciteti novog centra biti sasvim dovoljni za potrebe Kantona. "Tu je planiran prostor za poludnevni smještaj do 25 djece, te dnevni smještaj za njih još deset, što je prema našim procjenama sasvim dovoljno. U svakom slučaju, čak i da kapaciteti u određenom periodu budu i popunjeni, tada ćemo koristiti resurse Disciplinskog centra u naselju Bare", rekao je Suljagić.

Na otvaranje novih prostorija došao je i predsjednik Udruženja roditelja maloljetne djece, koji je zahvalio predstavnicima vlasti, te istakao kako je ovo veliki dan za roditelje, budući da će djeca imati adekvatnu zaštitu u ovoj ustanovi.