"Pravda za čika Jovu"
0

FOTO+VIDEO / Sarajevo diglo glas protiv maltretiranja heroja odbrane BiH

Pišu: T. Sekulić i N. Jamaković
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Dvjestotinjak ljudi okupilo se u petak pred Austrijskom ambasadom u Sarajevu u znak protesta protiv hapšenja penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka u Beču.

Dostojanstveno, kako su i apelovali iz Divjakovog Udruženja "Obrazovanje gradi BiH", građani Sarajeva iskazali su svoj protest protiv austrijskih vlasti pištaljkama i transparentima na kojima je, između ostalog pisalo "Pravda za čika Jovu" i "Zar žrtva postaje zločinac". Među okupljenima su se mogle čuti riječi razočarenja kako našim vlastima, tako i predstavnicima međunarodne zajednice koji i nakon rata dozvoljavaju maltretiranje žrtava i onih koji su odbranili BiH od srpske agresije.

Nakon dvadesetak minuta mirnog demonstriranja pred Ambasadom Austrije, grupa izrevoltiranih građana zaputila se pred zgradu Predsjedništva BiH, gdje su na isti način iskazali svoje nezadovoljstvo. Iz Austrijske ambasade, očekivano, niko nije izašao pred okupljene građane, a isto se dogodilo, što je možda očekivano, ali i pomalo tragično, i pred zgradom Predsjedništva BiH, gdje su demonstranti ostali oko pola sata, a potom se zaputili pred Ambasadu Srbije. Tu im policija nije dozvolila da priđu ambasadi već su napravili kordon kod Akademije likovnih umjetnosti, pa je došlo do blažeg naguravanja između demonstranata i policije.

Demonstranti su onda stali ispred policije te uzvikivali "Oslobodite Jovu, Jovo je naš junak". Nakon 15-ak minuta demonstranti su krenuli u mirnu šetnju kroz grad, a potom se razišli.

Iz Austrijske ambasade su novinarima istakli da još nemaju nikakav zvaničan stav u vezi s hapšenjem heroja Jovana Divjaka, te da će ga saopćiti tokom dana. Članovi Predsjedništva Željko Komšić i Bakir Izetbegović su u obraćanju novinarima istakli kako će učiniti sve da general Jovan Divjak bude pušten na slobodu.

Valja istaći da su među demonstrantima bila i neka od poznatih imena, poput Duške Jurišić, Arijane Saračević-Helać, Bore Kontića, Šekija Radončića i drugih. Treba još spomenuti da je 200-ak demonstranata na ovako važnom skupu i pitanju za BiH i sve njene građane u najmanju ruku sramotno, te ostaje nada da će, ako ništa drugo, barem u subotu na proteste izaći znatno veći broj ljudi.

(Video: Jasenko Korjenić)